La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 23 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 1 oră în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Țesătoarele maramureșene, un tezaur uman viu
În Maramureș, arta țesutului la război se învăța din fragedă pruncie și se materializa la vârsta a doua și a treia, devenind ocupația de bază a femeilor din mediul rural. Astfel, după ani și ani de practică, țesutul la război era un automatism pentru maramureșence. Ca în orice meserie, și în țesătorie sunt secrete pe care le însușești odată cu experiența. Modul de folosire a războiului de țesut, măiestria meșteșugarei, duritatea pânzelor rezultate și, mai ales, culorile, sunt câteva dintre aceste taine. Partea cea mai frumoasă este că fiecare țesătoare își creează propriile culori cu care vopsește ața folosită. Astfel, fiecare pânză rezultată este unică în felul ei. Modelele de pe pânze și covoare sunt specifice fiecărei zone. La fel și culorile, diferă combinațiile, de la o zonă la alta, fiecare având combinații de culori reprezentative. Țesutul la război constituie un meșteșug ridicat la rang de artă.
An după an, constatăm că acest meșteșug se practică din ce în ce mai rar în satele maramureșene. Noroc cu străinii, care sunt interesați de aceste obiecte unice și valoroase. Ei duc în toate colțurile lumii faima simbolurilor și tradițiilor din Maramureș, covoarele viu colorate, find foarte apreciate în străinătate. Fetele nu mai sunt curioase să învețe să lucreze la război, deși țesăturile realizate în războiul bunicii sunt din nou la modă. Mesajul obiectelor țesute, fie costume, ștergare, covoare, trec dincolo de cuvinte.
Îmbucurătoare este vestea că, anul trecut, opt ţesătoare maramureşene au fost înscrise pentru totdeauna pe listele UNESCO, a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, fiind prima oară când Maramureșului i se recunoaște valoarea inestimabilă. Norocoasele maramureșence sunt: Maria şi Ioana Hodor, Maria Știopei, Iuliana Frânc, din Bârsana şi Parasca şi Anghelina Sidău, Ana şi Maria Trifoi, din Botiza. Recunoașterea UNESCO subliniază importanța conservării patrimoniului cultural și rolul femeilor din Maramureș în transmiterea acestor tehnici din generație în generație.
Lăcrimioara ZOTA