Share
Un eveniment academic de excepție în domeniul Filosofiei la Facultatea de Litere din Baia Mare

Un eveniment academic de excepție în domeniul Filosofiei la Facultatea de Litere din Baia Mare

Două susțineri publice, a două remarcabile Teze de doctorat în Domeniul Filosofiei la prestigioasa Universitate Tehnică din Cluj, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere. Evenimente de acest gen, în domeniul Filosofiei, sunt mai rare în Universități, deoarece elaborarea unei Teze de doctorat presupune, de-a lungul anilor, aprofundarea a numeroase lucrări de specialitate, multă, multă pasiune, multe sacrificii personale.

Teza de doctorat a doamnei drd.Monica Mare, Fundamentarea ideii de unitate națională la românii din Transilvania, din perspectiva Filosofiei istoriei, coordonator științific, prof.univ. dr. Petru Dunca, reprezintă o analiză originală de remarcabilă anvergură epistemică, care evidențiază miracolul realizării Momentului istoric al Marii Uniri, metamorfozele păstrării Conștiinței naționale, rolul extraordinar al Școlii Ardelene și al intelectualității romăne din Transilvania.

Cealaltă Teză de doctorat, a doamnei drd. Dana Gagniuc (Buzura), Perspective antropologice asupra eticii politicii românești, coord. Științific, prof. univ. dr. Teodor Vidam, este o complexă exegeză interdisciplinară, care aduce în universul de interes : antropologia, etica, axiologia, filosofia politică. Domeniul de exegeză, cu întreaga sa relevanță, este universul politic.

Comisia națională pentru susținerea publică  a Tezelor de doctorat a fost constituită din personalități reprezentative ale arealului filosofic romanesc: Prof. univ. dr. Petru Bejan, Universitatea Al. I. Cuza Iași , vicepreședinte al Societății Mondiale de Filosofie în lb. franceză, reputat critic de artă, recent revenit de la Congresul Mondial de Filosofie de la Roma . Prof. univ. dr. Ion Dur, cu care am fondat prin 2007, actuala Școală Doctorală de Filosofie, una din cele cinci , care mai ființează în Romania, domnia sa reprezintă unul dintre exegeții de marcă ai Filosofiei romănești,și est autor a unor lucrări fundamentale ( Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Mihai Eminescu,etc. Ordinea este cea a aparițiilor editoriale). Prof. univ. dr. Teodor Vidam, membru fondator al acestei Scoli Doctorale, autor  de referință a peste 20 de lucrări științifice în domeniul Eticii și Eticii comunicării, un profund analist al acestor domenii extrem de actuale. Conf univ. dr. Gabriel Hasmațuchi, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, o personalitate universitară de prestigiu, fondator al prestigioasei RevisteEON, extrem de bine cotată în Băncile de date internaționale. Și o surpriză! Domnul conferențiar este unul dintre doctoranzii noștri din primele promoții ! Din Germania,  a fost prezent în Comisie în sistem online, univ. dr. prof. Gheorghe  Clitan, Universitatea de Vest din Timișoara, personalitate de marca, în contextul nostru doctoral evidențiind o analiza extrem de aplicată la fel ca și celelalte exegeze analitice.

În cele două Comisii, și-au desfășurat cu multă exigență, statutul de Președinți, reputata lingvistă, colega noastră , prof.univ. dr. Daiana Felecan coordonatoare Departament Științe umaniste, Domeniul Filologie, Școala Doctorală din cadrul UTCN, autoare a numeroase lucrări de specialitate și prof. univ. dr. Ion Dur, membru al Scolii Doctorale.

Dezbateri ample și calificative maxime din partea Comisiei Naționale!

Un Regal filosofic, la care am avut marea onoare să particip activ. prin prezentarea celor două Referate de analiză extrem de aplicată, asupra celor două laborioase Teze de doctorat.

Prof. univ. dr. Petru DUNCA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu