Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 4 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 16 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
A fost spectacol de lumini strălucitoare, pe cerul României
Cea mai puternică furtună solară din ultimele decenii a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă, în noaptea de 6 spre 7 octombrie, în aproape toată Europa, inclusiv în România. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a anunțat că avem de-a face cu o furtună geomagnetică de nivel G5, considerată „extremă”. Este prima furtună de acest tip care lovește planeta din 2003 și a generat o auroră boreală vizibilă chiar și în România. În țară, aurora boreală a putut fi observată în orașe precum București, Cluj, Arad, Satu Mare, Bacău și Oradea. De vineri seară au început să apară primele semne premergătoare momentului de intensitate maximă.
Aurora boreală apare sub forma unor perdele de lumini strălucitoare, ondulate pe cerul nopții, cu variații de culori de la verde la roz și stacojiu. Fenomenul este generat de particulele încărcate emise de soare care interacționează cu gazele din atmosfera Pământului. Culorile aurorii sunt determinate de tipurile de gaze din atmosferă care sunt energizate de aceste particule. Cele mai comune gaze, oxigenul și azotul, produc culori diferite: atomii de oxigen strălucesc în verde, cea mai frecventă culoare a aurorei, în timp ce atomii de azot emit nuanțe de violet, albastru și roz.
Lăcrimioara ZOTA