Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 6 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 9 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 12 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 12 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 13 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 15 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 16 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 16 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 17 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 18 ore în urmă
Primul portret în ulei al lui Horea, pictat de un român, Ioan Costande, va fi scos la licitație
Primul portret în ulei al lui Horea, pictat de un român, pictorul revoluționar pașoptist ardelean Ioan Costande, va fi scos la licitație. Opera, un ulei pe pânză cu dimensiuni mari, de 75×60 cm, a fost intitulată de artist, lângă semnătura sa, „Nicolau Ursu Horia (1784)”. Descoperită întâmplător în Franța în 2022, pictura a mai avut parte doar de o ieșire în public, anul trecut, când a fost expusă pentru o scurtă perioadă, la Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu (noiembrie 2023 – aprilie 2024). În această pictură, Horea a fost reprezentat sobru și demn, precum un aristocrat al Transilvaniei.
Licitația are loc în cadrul celui mai important eveniment din acest sezon, „Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, ce va avea loc în data de 22 octombrie, de la orele 19.00, la Galeriile Artmark din Capitală.
Ioan Costande, născut în apropierea Sebeșului, la Rahău (jud. Alba), s-a afirmat rapid ca litograf priceput al epocii sale, abordând o tehnică academistă. A fost profesor la Sibiu, autor de cărţi didactice şi colaborator la mai multe reviste, iar pe timpul evenimentelor de la 1848-1849 a fost unul dintre revoluţionarii ardeleni de frunte cu activitate în zona Ocna Sibiului. Datorită aptitudinilor sale artistice, tânărul Constande este remarcat şi susţinut de unii intelectuali cu putere financiară de origine germană din Sebeş, obţinând o bursă de studii în străinătate, iniţial la Budapesta, apoi la Viena. La Academia Artelor Frumoase din Viena Constande a studiat în afară de „desenul după antic”, pictura, sculptura, apoi „arhitectura”, a terminat de asemenea „Şcoala normală de căpetenie de la Sf. Ana”, probabil o secţie a Academiei care pregătea profesori cu diferite specialităţi în artă. Tot aici acesta a avut ocazia să studieze arta unor mari maeştri, executând mai multe copii ale operelor lor. Din acea perioadă se păstrează o litografie lucrată după pictura lui Guido Reni intitulată „Botezul lui Hristos”, care îi va scoate în evidenţă lui Costande calităţile sale artistice.
Pătruns adânc de sentimentul naţional, pictorul Ioan Costande a slujit idealului de libertate şi dreptate ale poporului român, aceasta aducându-şi aportul prin activitatea sa artistică şi prin participarea sa nemijlocită la evenimentele revoluţiei de la 1848, asemenea altor artişti ai timpului său. La fel ca şi data naşterii, nu se cunoaşte nici data decesului acestuia, presupunându-se că ar fi undeva pe la sfârşitul anului 1879 sau începutul anului 1880.
Lăcrimioara ZOTA