Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 3 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 5 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 7 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 9 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 10 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 12 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 12 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 13 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 13 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 13 ore în urmă
Sănătatea mintală se marchează anual pe 10 octombrie
Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în fiecare an în data de 10 octombrie, reprezintă o oportunitate pentru oameni și comunități de a-și îmbunătăți cunoștințele în acest domeniu, de a-și crește gradul de conștientizare și de a întreprinde acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor, ca drept uman universal. Sănătatea mintală este un lucru vital care ne permite să funcționăm și să ne dezvoltăm ca persoane, membri ai familiei și ai comunității. Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare, să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni. Ne sprijină în procesul de învățare și ne ajută să lucrăm productiv.
Sănătatea mintală a parcurs un drum lung de la începutul anilor ’90, când Federația Mondială a Sănătății Mintale a stabilit oficial celebrarea acestei zile. Conștiința noastră de sine și sensibilitatea față de aceasta au schimbat lucrurile în bine. Limbajul nostru în legătură cu sănătatea mintală s-a îmbunătățit, deoarece cuvinte precum „nebun” sau „lunatic” sunt folosite mult mai rar astăzi și am ajuns să înțelegem mai bine că acestea pot fi dureroase și stigmatizante.
În 1992, Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, condusă de secretarul general adjunct de la acea vreme, Richard Hunter, a creat Ziua Mondială a Sănătății Mintale (Ziua Sănătății Mintale). Nu aveau un obiectiv precis, decât acela de a milita pentru sănătatea mintală în ansamblu.
La acel moment, oamenii aveau o multitudine de probleme de sănătate mintală care nu erau tratate corespunzător. În Franța, de pildă, se luptau pentru a obține finanțare publică pentru tratament. Federația a știut că trebuie să acționeze la scară globală pentru a rezolva o criză globală. Mai mulți factori pot contribui la problemele de sănătate mintală, începând de la moștenirea genetică până la factori externi: trauma psihologică, pierderea timpurie a unui membru al familiei sau a unui prieten și chiar neglijarea.
Lăcrimioara ZOTA