Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 22 minute în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 4 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 5 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 16 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 16 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
Fondurile europene nerambursabile: o oportunitate pentru antreprenorii începători
În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au ales să se reorienteze în carieră prin deschiderea unor afaceri în diverse domenii. Procesul de înființare a unei afaceri este însă destul de complicat, mai ales atunci când viitorul antreprenor este la început de drum.
Cu toate acestea, cei care doresc să înceapă o afacere pot beneficia, în anumite condiții, de fonduri europene nerambursabile pentru a-i investi în implementarea proiectului de afacere. În ajutorul acestor persoane vin ONG-urile care oferă gratuit programe de instruire, sesiuni de training sau workshopuri din care viitorii antreprenori învață bazele înființării pas cu pas a unui start-up.
O organizație care instruiește și finanțează persoanele care doresc să devină antreprenori este Inceptus România, înființată în anul 2010 de către președintele acesteia, Andrei Pop. În ultimii 5 ani, membrii organizației au implementat o serie de proiecte prin care au ajutat studenți sau persoane din diaspora să-și deschidă propriile lor afaceri în România, iar în prezent, organizația își propune să ajute persoanele care își doresc să înființeze afaceri în domeniul economiei sociale. Președintele organizației a susținut un seminar pe această temă și în Baia Mare, în incinta Camerei de Comerț, pe data de 24 septembrie.
„Poți să înființezi orice tip de afacere atât timp cât ești dispus să ai o misiune socială și să ajuți în fiecare an niște categorii de persoane vulnerabile. Diferența dintre o afacere socială și un SRL este aceea că, la finalul fiecărui an trebuie distribuit 90% din profit unei cauze sociale.”, a declarat președintele ONG-ului Inceptus România, Andrei Pop.
Pentru a deschide o astfel de afacere, beneficiarii trebuie mai întâi să se înscrie într-un proiect, prin completarea unui formular afișat de regulă pe site-ul organizației. Un aspect important de luat în calcul este faptul ca doar anumite categorii de persoane din mediul urban se pot înscrie în aceste proiecte, și anume: persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă, șomerii, persoanele dezavantajate pe piața muncii sau tinerii cu vârsta de 30-35 de ani.
Următoarea etapă a acestui proces constă în participarea la un curs de antreprenor social, care se desfășoară online pe durata a 5 săptămâni și în urma căruia participanții primesc un certificat care atestă cunoștințele acestora în gestionarea unei afaceri sociale. Planurile de afaceri dezvoltate în cadrul cursului vor fi înscrise la un concurs în care fiecare participant își va prezenta ideea de afacere, urmând ca juriul să analizeze și să propună spre finanțare cele mai bune proiecte.
Persoanele care au trecut mai departe în urma selecției vor fi în continuare instruite pentru a aprofunda anumite aspecte legate de contabilitate, autorizarea firmei sau angajarea personalului, iar la finalul acestei perioade de învățare se vor semna contractele de finanțare pentru implementarea proiectelor.
Larisa Viragh