S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea va lansa cartea „Destin Liric – Gheorghe Chivu”
În curând va ieși de sub tipar cartea „Destin Liric – Gheorghe Chivu”, de prof.dr. Ioan Dorel Todea.
Lansarea va avea loc în 17 octombrie, la ora 16.30, în Sala de spectacole a Centrului Cultural Sighetu Marmației.
Cine a fost Gheorghe Chivu
Unul dintre cei mai reprezentativi dascăli sigheteni, Gheorghe Chivu s-a născut în Dobrogea, în localitatea Chirnogeni (judetul Constanța), la 2 decembrie 1912, dată care va fi trecută ca valabilă în toate actele.
Începând din 1948 se stabilește la Sighetu Marmației, ca profesor al Școlii Normale. A fost vreme de câțiva ani și profesor la Școala Populară de Artă din Sighetu Marmației. Aici, s-a bucurat de stima si prețuirea elevilor și colegilor.
Realist în domeniul picturii, a oglindit în pânzele sale viața țăranilor maramureșeni, plaiurile acestui colț de țară, dar și nostalgicele piesaje dobrogene, a fost membru al Uniunii Artiștilor din România, filiala Baia Mare. S-a făcut însă remarcat îndeosebi ca poet.
Își începe activitatea poetică timpuriu, în paginile revistelor Lumea, Revista Fundațiilor și Claviaturi. În 1946 primește „Premiul scriitorilor needitați”, pentru volumul „Zumbe”. După aceasta reușită, urmează o tăcere de 13 ani. După 1957 Gheorghe Chivu revine cu versuri în reviste prestigioase precum „Tribuna”, „Steaua”, „Familia”, „Tomis”, „Gazeta literara”, „România literara”. Pe lânga participarea la plachete și antologii colective, îi apar volumele de versuri „Zumbe” (1966), „Apocrife” (1969), „Metope” (1972); Cantoria (1980); Brazde străbune, (1984).
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a condus Cenaclul „George Coșbuc” al scriitorilor sigheteni și a fost vreme de patru ani președintele juriului ”Festivalului de poezie” de la Sighetu Marmației. În 1992 , directorul de atunci prof. Ioan Ardelean-Pruncu a obținut aprobarea pentru a-i atribui Școlii de Artă numele unuia dintre cei mai iubiți și devotați profesori ai ei: dascălul, pictorul și poetul Gheorghe Chivu.
Citește și