Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 4 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Cum se întrețin studenții la facultate?
Studenția reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din viața tinerilor, deoarece în sfârșit au ocazia de a a-și alege drumul în viață. Această etapă vine în viața lor cu noi provocări, noi obstacole și greutăți care îi determină pe aceștia să devină mult mai maturi și responsabili.
De regulă, studenții frecventează cu drag cursurile din cadrul specializărilor pe care și le-au ales, în special dacă acestea aparțin unor domenii pe care studenții le preferă, aceștia implicându-se activ în proiectele propuse de universitate sau activitățile practice care îi ajută să înțeleagă mai bine ceea ce învață teoretic.
Totuși, mulți studenți consideră că programul de la facultate este unul încărcat, în condițiile în care unii dintre ei mai trebuie să și muncească pentru a se întreține. Cei mai afectați sunt studenții care vin din orașe mai îndepărtate sau din zona rurală și sunt nevoiți să locuiască în căminele studențești sau în chirie, întrucât, pe lângă banii pe care îi primesc de la familie sau bursele de studiu, aceștia au nevoie de un venit suplimentar care să acopere atât costurile utilităților, cât și nevoile oricărui tânăr. Studenții care sunt chiriași aleg, de multe ori, să împartă chiria și cu alte persoane pentru a reduce costurile și a se concentra mai mult pe cheltuielile studențești precum taxa de școlarizare sau achiziționarea cărților de specialitate.
În cazul studenților care muncesc cu normă întreagă, ei încearcă adeseori să găsească portițe pentru a putea frecventa cursurile, însă programul de muncă nu le permite acest lucru. În situația în care profesorii cer prezența obligatorie la cursuri sau seminare, programul de muncă poate afecta foarte mult disponibilitatea studenților de a fi prezenți la facultate. Unii studenți aleg să lucreze cu jumătate de normă sau doar în weekenduri pentru a putea fi prezenți la majoritatea cursurilor, deoarece consideră că studiile ar trebui să fie prioritatea unui student, în timp ce alții muncesc în plus în unele zile pentru a putea fi prezenți la cursuri măcar o zi sau două pe săptămână.
Avantajați sunt, în această situație, studenții care locuiesc cu părinții lor în orașul în care se află și universitatea, deoarece nu trebuie să se îngrijoreze în privința cazării sau a banilor. Aceștia nu sunt obligați să muncească decât dacă își doresc să devină independenți din punct de vedere financiar față de părinții lor.
Larisa Viragh