Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 5 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 6 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 7 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 11 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 11 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 12 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 13 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 14 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 15 ore în urmă
Spectacol pe cer, al ploii de meteori, Orionide
Meteorii, sau „stelele căzătoare”, sunt bucăți mici de rocă sau praf care ard atunci când lovesc atmosfera Pământului. Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061. Aceasta se află în prezent în constelația Hydra, potrivit The Sky Live.
Adevăratele „stele căzătoare” vor lovi atmosfera Pământului la aproximativ 41 de mile pe secundă, în noaptea de 20 spre 21 octombrie, atunci când este la maxim curentul de meteori Orionide și pot fi văzute până la 20 de stele căzătoare pe oră. Ploaia de meteori Orionide a început joi, 26 septembrie, și se va încheia vineri, 22 noiembrie, cu o noapte de vârf foarte importantă, în noaptea de duminică, 20 octombrie, spre luni, 21 octombrie. Orionidele se pot observa după miezul nopții și până la răsăritul Soarelui, interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.
Este indicat ca observaţiile să se facă din afara orașului sau de la marginea lui, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu poată fi observaţi. Pentru ca ochii să se obișnuiască cu întunericul, nu trebuie privit ecranul telefonului sau alte lumini, măcar, cu 20 de minute înainte. Anul acesta, cerul va fi „stricat” de Lună, din moment ce faza de lună plină este în 17 octombrie. Ploaia de stele se va vedea mai slab din cauza luminii lunii.
Lăcrimioara ZOTA