Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 3 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul va sluji la Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” Izvorul Dragoş Moisei
Luni, 21 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul va sluji la Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” Izvorul Dragoş Moisei, Protopopiatul Vișeu, județul Maramureș, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la masacrul eroilor de la Moisei.
Se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Moisei, eveniment care a avut loc la data de 14 octombrie 1944, atunci când unităţi militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieşirea din comună, au ucis 29 de etnici români. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viaţă. Cei doi supravieţuitori au fost Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, şi Vasile Ivaşcu. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din judeţul Mureş, 3 din judeţul Cluj şi 4 din judeţul Maramureş. Aceşti ţărani ardeleni erau internaţi în lagărele de muncă din oraşul Vişeu de Sus, fiind acuzaţi de „trădare de patrie“, de patriotism românesc ori partizanat.
Comuna Moisei a fost printre primele aşezări româneşti ce au intrat sub administraţie ungară pe 7 septembrie 1940. La începutul lunii octombrie a anului 1944, frontul înainta în interiorul Ardealului, fiind eliberate primele teritorii. În aceste condiţii au avut loc şi crimele din Moisei. Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două săptămâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn.
Lăcrimioara ZOTA