Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Arhitectul maramureșean Dorel Cordoș a fost nominalizat pentru Premiul European Philippe Rotthier pentru Arhitectură și La Table Ronde de l’Architecture
Arhitectul maramureșean Dorel Cordoș a fost nominalizat pentru Premiul European Philippe Rotthier pentru Arhitectură și La Table Ronde de l’Architecture (Masa rotundă a arhitecturii), clasându-se între primii 20 de nominalizați dintr-un număr de 189 de proiecte internaționale depuse.
Creat în 1982, Premiul european de arhitectură Philippe Rotthier recompensează lucrări cu valoare colectivă și culturală, înrădăcinate în regiunea din care provin, care utilizează materiale naturale într-un mod durabil și care se inspiră din geniul orașului european în dialog cu trecutul și istoria.
Nominalizarea arhitectului sighetean Dorel Cordoș s-a făcut pentru una dintre lucrările de referință care poartă semnătura sa: „Mănăstirea Budești”.
Mănăstirea Budești, proiectată de arh. Dorel Cordoș, este un complex monahal situat în Depresiunea Maramureșului, fiind un proiect vernacular de construcție nouă unde s-au utilizat materiale naturale și au fost implicați meșteri locali.
Complexul mănăstiresc cuprinde mai multe clădiri dispuse în jurul bisericii de lemn, situate pe un platou mai înalt mărginit de un zid de sprijin construit din pietre solide de râu, zid ridicat de locuitorii locului.
În justificarea nominalizării se subliniază că: „Acest nou ansamblu arhitectural asigură continuitatea între trecut și prezent și onorează arhitectura vernaculară și ecleziastică contemporană.”
Arhitectul Dorel Cordoș se va afla zilele următoare la Bruxelles unde va avea loc ceremonia de decernare a premiilor pe 26 octombrie, la ora 11:00, în Auditorium CIVA, în prezența câștigătorilor și a unor personalități reprezentative.
Proiectele câștigătorilor și nominalizaților vor fi expuse la La Loge în Bruxelles și la Béguinage în Bruges. Expoziție la La Loge – rue de l’Ermitage 86, Bruxelles – 26 octombrie – 10 noiembrie 2024.