Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 9 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 11 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 12 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
O nouă grilă națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice
O nouă grilă de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost adoptată de Guvern. Aceasta nu mai fusese revizuită de 24 de ani. Instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă şi fişa de evaluare socio-medicală au fost revizuite, a anunţat Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook. Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependenţă şi în elaborarea planului individualizat de îngrijire şi asistenţă.
„Documentul adoptat propune utilizarea în evaluarea persoanelor vârstnice a unui instrument de măsură cu 36 de parametri prin care se evaluează dizabilitatea, propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a asigura o evaluare detaliată şi sensibilă a funcţionării acestor persoane, precum şi o îmbunătăţire a îngrijirilor şi a calităţii vieţii lor. Prin implementarea acestor măsuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet şi detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare şi finanţare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente şi creşterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistenţă socială”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, citată în comunicat.
Noua grilă va intra în vigoare de la 1 martie 2025, cererile de asistenţă socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluţionate conform legislaţiei în vigoare la data înregistrării lor.
Lăcrimioara ZOTA