Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 4 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 6 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 6 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 19 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 19 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Primul film românesc despre viața lui George Enescu va fi proiectat în Baia Mare
„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi și apreciați regizori români, premiat pe cele mai importante scene internaționale. Noua creație, primul film românesc despre viața lui George Enescu, este adusă în Baia Mare, în premieră, de un grup de inițiativă din mediul academic băimărean, aducând o reală oportunitate studenților, dar și pasionaților de artă și cultură.
Proiecția filmului va avea loc în data de 5 decembrie, începând cu ora 15:30, în Aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare (Strada Dr. Victor Babeș, număr 62A), fiind urmată de un workshop și o sesiune de întrebări adresate regizorului Toma Enache și echipei de producție.
Regizorul Toma Enache subliniază: „Acest film își propune să aducă în prim-plan nu doar genialitatea compozitorului George Enescu, ci și latura umană a acestuia. Sper ca prin această producție să aducem publicul mai aproape de sufletul lui Enescu și să-l facem iubit așa cum merită. Dincolo de compozitorul de geniu, este omul Enescu, pe care publicul poate să-l descopere în acest film. Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, lucru pe care Enescu dorea să-l facă, prin muzica lui. Poate nu doar să-i îmblânzească, ci și să-i facă să-l iubească așa cum merită.”
Filmul beneficiază de o distribuție remarcabilă, cu Mircea Dragoman în rolul lui George Enescu și Theodora Sandu în rolul Prințesei Maruca, alături de actori cunoscuți precum Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Sofron, Kira Hagi, Pavel Ulici, Filip Ristovski, Erica Moldovan, Codrin Dănilă și regretatul Constantin Codrescu. Costumele sunt create de italianul Stefano Nicolao, celebru pentru munca sa la producții premiate cu Oscar, iar muzica reunește opere ale lui George Enescu și compoziții originale semnate de Sebastian Androne-Nakanishi, desemnat „Compozitorul Anului 2022” la International Classical Music Awards.
Coloana sonoră este interpretată de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului George Enescu și de Orchestra Națională Radio din România, condusă de Maestrul Horia Andreescu. De asemenea, violonistul Alexandru Tomescu adaugă o notă distinctă acestei producții sonore. Coloana sonoră include și un fragment muzical original, interpretat de George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.
Accesul la premieră se realizează pe bază de invitație în valoare de 40 de lei pentru studenți, respectiv 50 pentru publicul larg. Pentru achiziționarea acestora, apelați la: 0745 073 206 – Natalia; 0753 694 412 – Evelin sau 0752499580 – Andrei.
Premiera este realizată cu ajutorul oferit de: Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Liga Studenților „Pintea Viteazul” Baia Mare și Asociația Pentru Dezvoltarea Maramureșului.
„În 2019, Toma Enache a produs filmul „Între chin și amin”, primul film artistic despre „reeducarea” în penitenciarul de la Piteşti. În mediul academic băimărean a avut loc o premieră de gală, la inițiativa unui grup format din cadre didactice și reprezentanți ai studenților. Acum, la 5 ani distanță, Toma Enache ne propune o nouă producție, iar noi dorim să aducem această oportunitate în primul rând studenților băimăreni, dar și al publicului larg, pasionat de muzică și cultura românească!” – arată organizatorii.
Foto – Mihail Oprescu