Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 3 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 5 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 5 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 18 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 18 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 19 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 19 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Limba română va fi studiată la universități din străinătate
Începând cu anul universitar 2024-2025, Institutul Limbii Române organizează concursul pentru ocuparea a 4 posturi de lector de limba română la universități din străinătate, printre care se numără Universitatea Cambridge din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Universitatea Mohammed V din Rabat, Regatul Maroc, Universitatea „Sf. K. Ohridski” Sofia, Republica Bulgaria și Universitatea de Stat din Comrat, Republica Moldova.
Candidații la aceste posturi trebuie să fie cadre didactice titulare într-o unitate de învățământ acreditată din România, având o experiență de cel puțin 2 ani la catedră. Principalele criterii specifice pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, în vederea ocupării posturilor de lector, au în vedere finalizarea studiilor superioare (licență sau doctorat) în filologie și cunoașterea limbii engleze și franceze la nivel avansat, respectiv mediu. Perioada de predare este una determinată, pentru anul universitar 2024-2025, existând posibilitatea de prelungire a contractului în fiecare an, pe o durată maximă de 3 ani universitari.
Potrivit Ministerului Educației, postul de lector de limba română constă în promovarea limbii, literaturii și culturii românești, prin desfășurarea unor activități didactice specifice, cum ar fi: cursuri, seminare, elaborare de materiale, traduceri, examene, activități de cercetare științifică, dar și participarea sau organizarea unor activități culturale și profesionale în mediul academic.
Această inițiativă nu numai că oferă oportunitatea unor schimburi interculturale, ci și consolidează legăturile României cu alte țări. Acest fapt pune în valoare importanța limbii și a culturii românești la nivel global, întrucât studenții internaționali vor avea ocazia să-și lărgească aria culturală. Acest demers reprezintă o etapă semnificativă a promovării și răspândirii patrimoniului cultural românesc prin intermediul educației.
Larisa Viragh