Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 4 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 5 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 17 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 18 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 18 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 18 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației primește finanțare de la Ministerul Culturii
Anunțam ieri cu bucurie că Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se află printre instituțiile care au primit finanțare de la Ministerul Culturii. Alături de acesta, Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a făcut un pas uriaş în direcția conservării patrimoniului cultural.
La întâlnirea de marți, 5 noiembrie, instituția de cultură a fost reprezentată de managerul Mirela Ana Barz.
„La Ministerul Culturii, am avut bucuria și onoarea să semnăm contractele de finanțare nerambursabilă pentru acțiunea tematică „Muzee în aer liber – Monumente de Arhitectură Vernaculară”, program de finanțare deschis pe Timbrul Monumentelor Istorice.
Muzeul nostru se află printre cele 10 insituții care au primit finanțare, noi figurând cu un număr de două contracte, unul pe Subprogramul “Restaurare” în valoare de 3.849.573 lei și unul pe Subprogramul “Punere în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice”, în valoare de 275.000 lei, ambele
proiecte cu asigurarea cofinanțării de 10%.
Acest amplu proiect de finanțare pentru muzeele în aer liber din România, cel mai amplu din ultimii 80 de ani, în valoare totală de 446 milioane de lei, este o premieră în domeniul protejării patrimoniului construit. El demonstrează că înțelegerea importanței conservării patrimoniului, susținerea și implicarea în aceste proiecte a factorilor cheie: ministere, actori politici, organizații culturale și oamenii din cadrul acestora, duce la un model de bune practici și ne face încrezători.
Acest demers nu este doar despre protejarea istoriei noastre arhitecturale ci şi despre celebrarea ei ca element definitoriu al valorilor noastre. Aceste proiecte vor stabiliza pentru următoarele generaţii coordonatele identitare ale acestor locuri si a oamenilor lor. Va vorbi despre cine suntem azi nu doar uitându-ne la trecut, ci uitându-ne la trecut cu bucurie și înțelegere.
Mulțumim tuturor celor implicați în recompensarea eforturilor noastre cu promisiunea și anagajamentul de a le onora cu integritate”, transmit reprezentanții Muzeului Maramureșan.
Citește și