Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 6 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 6 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 12 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 17 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Vouchere pentru victimele violenței domestice
Victimele ce depun o plângere penală pentru cazurile de violență domestică pot solicita compensare financiară sau un avans sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente. Intrarea în vigoare a Legii 26/2024 privind Ordinul de protecție extins, oferă protecție tuturor victimelor violenței, indiferent dacă aceasta este fizică sau psihică. Noul act normativ extinde protecția dincolo de violența domestică, acoperind toate formele de abuz, de la agresiuni fizice la hărțuire online. Ministerul Justiției a lansat și campania „O viață trăită în frică nu este viață” pentru a informa publicul și victimele despre drepturile lor și măsurile de protecție disponibile.
„Toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista Ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă, fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului, fără spaima de vecinul agresor. Să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite”, a transmis ministrul Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina de Facebook.
Suma maximă a voucherului poate fi de 18.500 lei, în limita a 5 salarii de bază minime brute pe țară, calculat conform ultimei majorări, din 1 iulie 2024. Acesta poate fi acordat într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii depuse.
Legea privind ordinul de protecție extins, are scopul de a proteja toate victimele violenței, indiferent de relația cu agresorul. Printre formele de violență fizică sunt incluse lovirea și violența sexuală, iar printre cele de violență psihică se numără amenințările, hărțuirea, urmărirea și hărțuirea online. Măsurile dispuse pot include evacuarea agresorului, impunerea unei distanțe minime față de victimă, interdicția de a contacta victima și purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere.
Lăcrimioara ZOTA