Share
A fost lansată Monografia Protopopiatului Ortodox Vișeu

A fost lansată Monografia Protopopiatului Ortodox Vișeu

Luni, 11 noiembrie, cu începere de la ora 12:30, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a participat la evenimentul lansării volumelor Monografia Protopopiatului Vișeu – Istoria unui vechi protopopiat maramureșean (1468-2023), care s-a desfășurat la Casa de Cultură din orașul Vișeu de Sus, și care a apărut la Editura „Lumea credinței”.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, evenimentul a fost prezidat de către PS Timotei Sătmăreanul și moderat de Răzvan Bucuroiu – scriitor, jurnalist creștin și teolog.

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Credem faptul că în acest text se regăsește și această lucrare excepțională, lucrare care va vorbi peste ani și ani despre înaintașii și părinții noștri, despre preoții Bisericii care au activat în această parte de țară, în Protopopiatul Vișeu și care au făcut istorie în acești 555 de ani”, a subliniat PS Timotei Sătmăreanul.

Un cuvânt de bun venit pentru toți participanții a fost adresat de Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus.

Au participat și au rostit cuvântări Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor și starețul Mănăstirii Rohia, Pr. Virgil Jicăreanu, consilier eparhial al sectorului patrimoniu sacru și pictură bisericească, domnul Mihai Covaci, restaurator de artă religioasă, părintele Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, preoteasa Anamaria Chira, membri ai Permanenței Eparhiale și ai clerului, precum și oameni de cultură și alți credincioși, informează pr. Adrian Dobreanu.

„A fost una dintre cele mai complexe lucrări, dacă nu cea mai complexă, pe care am editat-o până în prezent, iar volumul de lucru a fost unul uriaș. În pofida acestui efort, și a multitudinii de date și informații, totul a fost într-o rigoare absolută. O zi de glorie pentru preotul Mihai Chira și pentru întreaga țesătură de parohii și mănăstiri din protopopiat, care marchează astfel o pagină memorială unică, după chipul și asemănarea unei istorii străvechi de cel puțin 555 de ani vechime…”, a precizat Răzvan Bucuroiu.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu