Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Baia Mare au explorat tainele olăritului - 18 minute în urmă
PS Părinte Iustin: „Lumina din Noaptea Învierii se revarsă, mângâietor și vindecător, peste sufletul, inima, mintea și conștiința noastră, ca un dar venit de Sus să lumineze întunericul acestei lumi” - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Nu mai privim la moarte, pe pământ, ci spre Învierea lui Hristos! - 3 ore în urmă
Spectacol pentru copii: Cântece cu ketchup - 6 ore în urmă
Seară muzicală alături de Cvartetul Euroart și soprana Mihaela Hotea - 8 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XII) - 9 ore în urmă
Lecții de orientare sportivă pentru elevii băimăreni - 9 ore în urmă
Studenții la filosofie de la Centrul Universitar Nord Baia Mare vor participa la un masterclass alături de filosoful Ion Papuc - 10 ore în urmă
După ani de așteptare, gigantul retailer german Aldi face primul pas concret spre România - 10 ore în urmă
CSM Sighet și-a surclasat adversara în deplasare - 10 ore în urmă
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
Lăsata Secului este ziua în care, pe lângă masa bogată cu carne, ouă și brânzeturi, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Potrivit calendarului Creștin Ortodox, Lăsata Secului de dinaintea Postului Crăciunului are loc în fiecare an, pe 14 noiembrie. Încă de la primele ore ale dimineții, femeile încep să pregătească bucatele pentru prânz sau pentru cină, apoi duc la biserică pentru a fi sfințite și împărțite placinta cu brânză, vin și friptură, dar și turte din mălai.
Un obicei din străbuni spune că, în ziua de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să ia masa cu familia și cu prietenii pentru a se apăra de boli și pentru ca pământurile acestora să fie ferite de grindină. Iar după ce vor termina de mâncat, trebuie să strângă resturile într-o față de masă și să le arunce a doua zi la prima oră. După masa festivă, toate vasele sunt bine curățate, pentru că, tot ele vor fi folosite la gătit ți în timpul postului, atunci când credincioșii care țin cu adevărat obiceiul, nu se ating de niciun strop de grăsime animală. Potrivit unei alte tradiții, vasele în care s-a gătit mâncare de Lăsata Secului trebuie să se spele și să se pună cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu intre în casă.
În unele zone, seara, după ce s-a servit masa, credincioșii trag focuri de armă pentru a alunga spiritele rele. Un alt obicei de Lăsata Secului este cel al „focurilor purificatoare”. În această seară, oamenii de la sate merg pe dealuri și aprind focuri pentru a alunga spiritele rele.
Lăcrimioara ZOTA