Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
A fost hramul Paraclisului Episcopal din Baia Mare
Joi, 21 noiembrie, de praznicul închinat Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Paraclisul Episcopal „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului.
Din soborul slujitor au făcut parte Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Daniel Tirean, inspector control financiar intern, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois, informează Andrei Fărcaș – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
În cadrul cuvântului de învățătură rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a fost evidențiată esența învățăturii praznicului privind nașterea de prunci:
„Din rugăciunea Sfinților și Drepților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana ar trebui să se inspire toți părinții când așteaptă un copil. Să spună: Doamne, orice ne vei dărui un copil, Ți-l vom închina Ție! Nu în senul în care au făcut Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, că au dăruit-o pe Maica Domnului de copil, în sensul că au înțeles să petreacă în necăsătorie, adică în feciorie, nu neapărat să înțelegem acest lucru, părinții trebuie să se roage și să susțină că orice dar ne vei da Ți-l vom închina Ție, îl vom crește în credință, adică inima și sufletul lui vor fi ale Tale. Așa trebuie să se roage părinții și astăzi. Și ar fi ocrotiți bine aceia în permanență și darul lui Dumnezeu ar fi asupra lor. Uităm uneori esențialul din perpetuarea vieții și de aceea avem tulburări și încercări, de aceea copiii se îmbolnăvesc uneori și suferă părinții, se îmbolnăvesc trupește și-i necaz mare sau se îmbolnăvesc sufletește și se abat de la căile Domnului și-i suferința și mai mare atunci, pentru că nu au fost încredințați lui Dumnezeu încă de la zămislirea lor. Aceasta este esențial să reținem din sărbătoarea de astăzi”.
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol