În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 38 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 1 oră în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 2 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 6 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 9 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 9 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 10 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - în urmă
De vorbă cu talentatele surori Ovidia și Octavia Ștef: „Mama a fost cea care a sădit în sufletul nostru dragostea pentru cântec”
Sunt talentate, frumoase ca două flori și reprezintă cu cinste Țara Chioarului. Ovidia și Octavia Ștef și-au descoperit pasiunea pentru muzică de mici, iar acum reușesc să aducă multă bucurie celor care le ascultă.
Au câteva proiecte muzicale lansate, cel mai recent fiind alături de îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad. Vă invităm să le cunoașteți mai bine.
De unde sunteți și câți ani aveți?
Noi suntem surorile Ovidia și Octavia Ștef, venim din Preluca Nouă, comuna Copalnic Mănăștur și reprezentăm cu mândrie Țara Chioarului.
Ovidia este elevă la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” în clasa a XI-a, iar eu sunt elevă la Colegiul de Arte în clasa a X-a, la clasa doamnei profesor Cristina Cozma.
De la ce vârstă ați început să cântați și cum ați descoperit pasiunea pentru muzică?
Am început să cântăm de micuțe, mama a fost cea care a sădit în sufletul nostru dragostea pentru cântec, în special pentru folclor, pentru portul popular și pentru tot ceea ce înseamnă tradiții.
Pasiunea pentru muzică am descoperit-o cu adevărat în clasele primare, când am intrat la Școala Populară de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare, la clasa doamnei profesor Mihaela Iacob Dan. Îndrumate cu iubire și dăruire de doamna Mihaela, pasiunea noastră s-a dezvoltat frumos, ajungând să realizăm după absolvirea celor trei ani de studiu primul nostru proiect muzical, intitulat „Sus în dealu’ Preluci”.
În prezent activăm în cadrul Palatului Copiilor Baia Mare.
Moșteniți pe cineva din familie pe partea aceasta artistică?
Da, acest har îl moștenim de la mama noastră.
Ce înseamnă muzica pentru voi?
Consider că muzica este sensul vieții! Te ajută să te regăsești, să te reconectezi, reface echilibrul, deoarece are funcție cathartică, în concluzie muzica este terapia sufletului. Pentru noi muzica este viața însăși!
Aveți câteva cântece înregistrate și videoclipuri foarte frumoase, ultimul lansat recent. Cine vi le compune? Cum a pornit colaborarea cu Suzana și Daciana Vlad?
Într-adevăr, avem câteva proiecte muzicale realizate, mama este cea care se ocupă de proiectele noastre, deoarece compune atât linii melodice, cât și text. Cu această ocazie îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru noi, pentru susținerea, devotamentul și iubirea cu care ne îndrumă pașii vieții!
Colaborarea cu Suzana și Daciana Vlad a prins viață din dorința de a crea o punte culturală între cele două zone etnografice, respectiv Țara Chioarului și Țara Maramureșului Istoric, în urma frumoasei prietenii care ne leagă de mai bine de doi ani.
În cadrul acestui proiect a fost o muncă de echipă, mama realizând textul, iar Suzana linia melodică. Pe această cale dorim să le mulțumim Gemenelor Folclorului Maramureșean că au răspuns afirmativ ideii de a realiza împreună acest proiect, asupra cărora și-au lăsat amprenta.
Îmi amintesc că în vară ați fost în Ohio alături de alți tineri artiști de la Palatul Copiilor Baia Mare. Cum a fost experiența?
Da, așa este! Spre fericirea noastră, am reușit alături de colegi dragi să ducem folclorul peste Ocean, bucurând sufletele unei comunități de români din Cleveland, Ohio cu cântecele noastre tradiționale. Cred că am reușit să le lăsăm în suflete o bucată de Românie, autentică, pură și frumoasă!
Această experiență unică ne-a îmbogățit sufletește, am cântat și ne-am bucurat din plin de tot ceea ce ne-a oferit această călătorie. Pentru această oportunitate îi suntem profund recunoscătoare domnului prof. dr. Ion Iuga, directorul Palatului Copiilor din Baia Mare și îi mulțumim din suflet pentru toată susținerea și încrederea acordată.
Ce planuri de viitor aveți legate de muzică?
În prezent, fiind în Postul Crăciunului, muncim la un proiect frumos în care am pus mult suflet, de care sperăm să vă bucurați și să vă ajungă la inimi. Cu aceasta ocazie vă invităm să vă abonați la canalul nostru de YouTube.
Îi mulțumim lui Dumnezeu, că suntem înconjurate de oameni frumoși care contribuie la dezvoltarea noastră și ne susțin în ascensiunea noastră artistică.
Felicitări, fetelor, și mult succes în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Citește și
Două perechi de surori frumoase și talentate au lansat împreună un proiect muzical inedit