Share
Preotul romano-catolic Endre Bakk (1841-1906) la Băiuț – istoric, filantrop, cavaler

Preotul romano-catolic Endre Bakk (1841-1906) la Băiuț – istoric, filantrop, cavaler

Scormonirea istoriei frumoasei dar discrete localități maramureșene Băiuț, ne scoate la lumină foarte multe personalități care s-au născut aici sau pentru o perioadă de timp au locuit în acest mirific loc.

Desigur, îi amintim în primul rând pe cei care și-au adus o contribuție la dezvoltarea localității sau au înfluențat comunitatea de aici să devină un model de conviețuire.

Printre aceștia se numără și preotul romano-catolic Endre Bakk care a slujit în comuna Băiuț între anii 1870 și 1875.

             Preotul Endre Bakk cu medalia Ordinului cavaleresc Franz Josef

S-a născut într-o familie nobilă din satul Catalina (jud.Covasna) la 11 octombrie 1841. Crescut într-o familie cu adânci rădăcini catolice, se decide să urmeze cursurile Seminarului teologic de la Alba Iulia pe care îl absolvă în anul 1860.

     

Blazonul familiei Bakk

Este repartizat pentru o scurtă perioadă ca preot stagiar la Cavnic după care preia parohia romano-catolică din Nușeni (jud. Bistrița-Năsăud).

             Endre Bakk – portret

În anul 1870 vine la Băiuț unde este numit preot paroh la biserica din localitate. Fiind pasionat de istorie, studiază arhivele parohiei și rămâne impresionat de viața și dedicarea contelui Ignatz von Kutscherfeld pentru comunitatea din Băiuț.

Preotul Bakk scrie chiar și o mică monografie a localității unde dezvoltă perioada în care Contele Kutscherfeld a locuit aici, contele refuzând să se retragă la Palatul familiei din Bratislava, dedicându-se dezvoltării comunității de aici, construind printre altele o școală și o biserică multiconfesională.

Înfluențat de viața și opera contelui Kutscherfeld, părintele Bakk îl la ca model și pe cheltuiala proprie renovează școala și biserica din localitate.

De asemenea, tot pe cheltuiala lui întreține cimitirul din localitate realizând alei și plantează arbori ornamentali, iar în anul 1872 ridică o clopotniță deasupra mormântului contelui Kutscherfeld și încastrează pe un perete o placă memorială în limba latină, vizibilă și astăzi.

                     Clopotnița din cimitirul Băiuț – Sursă foto Willy Dumitru Nica

Faptele preotului sale nu rămân în anonimat, astfel că părintele Bakk este decorat cu medalia Ordinului Franz Josef în grad de cavaler pentru merite civile.

                                  Ordinul cavaleresc ,,Franz Josef”

Monografia lăsată în urma sa despre comuna Băiuț este foarte valoroasă, fiind folosită mai târziu ca și sursă bibliografică de către istoricul Kadar Josef, cel care scrie o lucrare monografică descrie fostul Comitat Szolnok-Dăbâca, unde Băiuțul are parte de o descriere amănunțită.

În anul 1875 preotul Bakk este mutat ca preot în orașul Ocna Sibiului unde își continuă actele de filantropie construind aici o impresionantă școală confesională pentru fete.

Ca urmare a meritelor sale este numit cetățean de onoare a orașului Ocna Sibiului.

Părimtele Bakk recunoaște în micuța sa monografie că perioada petrecută la Băiuț i-a înfluențat parcursul său spiritual.

Iar dovezile dragostei sale pentru această localitate se mai văd și în ziua de astăzi!

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

 

Walter Übelhart

 

Citește și     

Cascadele de la Băiuț – spectacolul apelor

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu