Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 4 minute în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 27 minute în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 52 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 2 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 4 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 15 ore în urmă
Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă
Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut pe țară la 4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025, față de nivelul actual de 3.700 lei. Drept urmare, o lună de vechime va costa de anul viitor aproximativ 1.013 lei, în loc de 925 lei cât este în prezent. Această sumă se calculează aplicând o cotă de 25% la salariul minim brut pe țară. Vechimea cumpărată este valabilă doar pentru pensia de limită de vârstă, nu pentru alte tipuri de pensii (cum ar fi pensia anticipată). Persoanele interesate pot achita contribuțiile pentru anii în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, dar nu mai mult de 6 ani. În prezent, persoanele care doresc să își completeze vechimea în muncă pentru pensie plătesc pentru un an suma de 11.100 lei. Această sumă este rezultatul înmulțirii celor 925 lei, cât costă o lună de vechime, cu 12 luni. Odată cu majorarea salariului minim brut la 4.050 lei de anul viitor, aplicând 25%, rezultă circa 1.013 lei pentru o lună, adică costul pentru un an de vechime va ajunge la aproape 12.200 lei.
Contractele de asigurare socială se pot încheia pentru perioade cuprinse între vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare. Perioadele cumulate pentru care se plătește retroactiv contribuția nu pot depăși 6 ani, indiferent de numărul de contracte încheiate. Contribuția plătită va fi considerată stagiu de cotizare și se va lua în calcul exclusiv pentru pensia limită de vârstă. Această măsură oferă șansa celor care au perioade neacoperite de contribuții să-și completeze anii necesari pentru pensie.
CNPP a făcut un anunț important
La sfârșitul lunii trecute, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a venit cu o informare importantă pentru persoanele care au cumpărat vechime în muncă prin contracte de asigurare socială încheiate conform OUG nr. 163/2020. Începând cu 1 septembrie 2024, aceste contracte de asigurare socială au încetat automat, deoarece OUG nr. 163/2020 a fost abrogată prin Legea nr. 360/2023. Persoanele care au un astfel de contract și nu au achitat integral contribuția de asigurare socială până la 1 septembrie 2024 mai au timp să plătească sumele restante până luna viitoare, mai exact până pe data de 21 decembrie, arată CNPP, cu posibilitatea încheierii unui nou contract retroactiv pe baza noii legi a pensiilor.
Lăcrimioara ZOTA