Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 1 oră în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 2 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 3 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 4 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 4 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 8 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 14 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 16 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Anticorupția se sărbătorește internațional pe 9 decembrie
Ziua internaţională împotriva corupţiei a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) la 31 octombrie 2003 şi este sărbătorită anual la 9 decembrie. Semnată de România la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic), şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei (UNCAC) este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.
Corupţia atacă fundaţia instituţiilor democratice prin distorsionarea proceselor electorale, pervertirea statului de drept şi crearea de mlaştini birocratice, al căror singur motiv de existenţă este mita. Dezvoltarea economică este încetinită, deoarece investiţiile străine directe sunt descurajate, iar întreprinderile mici din ţară deseori le este imposibil să depăşească „costurile de pornire” necesare, din cauza corupţiei. Ea are un impact negativ asupra fiecărui aspect al societăţii şi este profund legată de conflict şi instabilitate, punând în pericol dezvoltarea socială şi economică şi subminând instituţiile democratice şi statul de drept. Corupţia nu numai că urmează conflictului, ci este adesea şi una dintre cauzele sale fundamentale. Ea alimentează conflictele şi inhibă procesele de pace prin subminarea statului de drept, agravarea sărăciei, facilitarea utilizării ilicite a resurselor şi oferirea de finanţare pentru conflictele armate.
În ultimii 15 ani, pacea mondială s-a deteriorat, iar corupţia a fost atât una din cauzele principale, cât şi o consecinţă a acestei evoluţii, susţine Transparency International. Organizaţia arată că fenomenul reduce capacitatea guvernelor de a proteja cetăţenii şi erodează încrederea publică, provocând riscuri de securitate mai numeroase şi mai greu de controlat. Pe de altă parte, conflictele creează ocazii de corupţie şi subminează eforturile autorităţilor de a combate corupţia.
Lăcrimioara ZOTA