Share
Pietre de poveste (I): „Sfinxul de pe Sermetieș” și „Acul de piatră” de la Băiuț

Pietre de poveste (I): „Sfinxul de pe Sermetieș” și „Acul de piatră” de la Băiuț

Natura ne încântă adesea cu forme și culori care ne stârnesc imaginația, fie că este vorba de arbori uriași sau de minuscule insecte, fie că privim pietre sau minerale de o diversitate uimitoare.

Vulcanismul din zona Băiuț, situată în mijlocul Munților Lăpuș a generat formațiuni stâncoase constituite din roci dure (în special andezite) ale căror forme adeseori bizare sunt rezultatul scurgerilor de lavă sau al eroziunii în timp.

Astfel de formațiuni le întâlnim adesea de-a lungul lanțului vulcanic Oaș-Gutâi-Lăpuș-Țibleș.

Cea mai cunoscută formațiune este Creasta Cocoșului din Munții Gutâi, dar desigur mai sunt multe altele.

Mai puțin cunoscute sunt zonele stâncoase din Munții Lăpușului asupra cărora dorim să ne oprim în rândurile ce urmează.

Am ales pentru acest articol două formațiuni aproape necunoscute de către iubitorii de munte și de frumos și care s-ar putea constitui în obiective turistice de interes județean și nu numai.

Este vorba despre „Sfinxul” de pe Muntele Sermetieș, situat nu departe de „hotarul” dintre comuna Băiuț și Budești.

Muntele Sermetieș este ușor de recunoscut datorită formei sale în formă de „clop de moroșan” cum se distinge ușor din șoseaua Cavnic-Budești.

De o sălbăticie rară, cu multe stânci și văgăuni, este și un loc de refugiu pentru animale periclitate cum este și acvila de munte.

Accesul spre acest munte deosebit este atât din Băiuț, cât și din satele Budești și Glod din zona Maramureșului istoric.

Ajungând la baza lui vom remarca pietre uriașe aruncate parcă haotic de către fostul vulcan dezlănțuit.

Un colț mare de stâncă iese în evidență datorită formei sale antropomorfice care aduce cu forma capului unui bătrân.

,,Sfinxul de pe Sermetieș” – stânga sus – sursă foto Alexadru Rozenbaum

A fost denumit „Sfinxul de pe Sermetieș” de către puținii temerari care au avut curajul să exploreze această zonă sălbatică.

,,Sfinxul de pe Sermetieș” – detaliu – sursă foto Alexandru Rozenbaum

După „Sfinxul Oașului” de pe Muntele Pietroasa din Țara Oașului și „Sfinxul de pe Igniș” din Munții Gutâi, formațiuni stâncoase mai cunoscute, „Sfinxul de pe Sermetieș” este sfinxul necunoscut care credem că merită scos la lumină.

O altă formațiune bizară situată în perimetrul comunei Băiuț este „Acul de piatră”. O formațiune stâncoasă la fel de necunoscută și care așteaptă să fie inclusă în lista pasionaților de munte și geologie.

,,Acul de piatră” de la Băiuț – sursă foto Alexandru Rozenbaum

 

„Acul de piatră” este o formațiune stâncoasă situată nu departa de Piatra Pleșca, dar ascunsă privirii de către arborii seculari din preajma ei.

Cu o înalțime de aproximativ 10 m ridicându-se semeț spre înaltul cerului, „Acul de piatră” seamănă cu unul din acele ceasornicului, doar că acest ac a rămas „împetrit în timp”, poate tocmai pentru a putea încânta privirile generaților care vor urma.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter Übelhart

 

 

Citește și

Învățătorul Gheorghe Bucățea și miniaturile de la Băiuț


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu