Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Ansamblul „Florile Cosăului” din Budești, invitat de onoare al Festivalului-Concurs de Folclor „În Grădina Raiului” din Bistrița
În 17 decembrie, în orașul Bistrița, la „Centrul Cultural Dacia”, pe scena sălii „Valeria Peter Predescu”, a avut loc cea de-a IV-a ediție a Festivalului-Concurs de Folclor „În Grădina Raiului”, dedicat interpretării și promovării colindelor și obiceiurilor tradiționale românești.
În concurs au evoluat grupuri, ansambluri și cete de colindători care au respectat portul, datinile și obiceiurile tradiționale păstrate din strămoși și prezentate într-un mod autentic mai rar întâlnit. Invitat de onoare a fost și Ansamblul Folcloric „Florile Cosăului” din Budești, Maramureș, care a susținut un recital de colinde și obiceiuri tradiționale autentice din Maramureșul Istoric.
Ansamblul este coordonat artistic, de ani buni, de prof. Maria Borodi, o iubitoare și împătimită a folclorului maramureșean și nu numai. Invitația de participare la Festival, a grupului din Budești, a fost făcută prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, iar la solicitarea Primăriei Budești, pentru buna desfășurare, coordonare și reprezentare, grupul a fost însoțit si de referent prof. Grigore Simionca, maestru coregraf din cadrul C.J.C.P.C.T. „Liviu Borlan”.
Scopul acestor tipuri de manifestări este de promovare a valorilor tradiționale autentice moștenite, de păstrare și conservarea lor, dar mai ales de transmitere generațiilor viitoare.
Publicul a aplaudat evoluția artiștilor Maramureșeni, iar organizatorii prin persoana maestrului coregraf Ioan Simionca (membru în juriu) și a etnologului Smaranda Mureșan, i-au felicitat și au apreciat evoluția artistică.
„Pentru noi, maramureșenii, a fost o onoare și o mândrie să fim invitați să participăm la astfel de manifestări de tradiție românească și că am putut să aducem bucurie în sufletele spectatorilor prezenți. Felicitări domnule manager, Alexandru Pugna, felicitări tuturor celor care au contribuit la modul impecabil de organizare și desfășurare a acestui eveniment important din comunitatea dumneavoastră și românesască”, transmite Grigore Simionca.
Foto: Maria Borodi