În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 48 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 1 oră în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 2 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - 6 ore în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 9 ore în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 10 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 10 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II)
Cascade, lacuri, peșteri, mlaștini de turbă, păduri seculare, sunt destinații turistice inedite pentru iubitorii drumețiilor la munte, iar zona Băiuț este plină de astfel de oferte ale naturii.
Un loc aparte îl dețin însă și formațiunile stâncoase, de asemenea prezente în abundență în zonă, ca urmare a activităților vulcanice din trecut, dar și a geologiei mai aparte din acești munți, un exemplu mai ,,exotic” fiind formațiunile calcaroase de la Poiana Botizii.
Am ales ca și o selecție din mulțimea de ,,pietre” din zonă câteva mai reprezentative și care impresionează prin mărimea și sălbăticia lor.
Imediat ce intrăm în Băiuț ne întâmpină în fundal Muntele Văratec (1357 m) sub al cărui vârf se observă de la distanță un zid de piatră imens cunoscut ca și Piatra Văratecului.
Piatra Văratecului – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Piatra Văratecului – Sursă foto Ionică Pop
Piatra Văratecului – Sursă foto Ionică Pop
Neobositul căutător al frumuseților maramureșene și realizator al multor hărți și ghiduri turistice despre Munții județului nostru, domnul Ionică Pop, spune despre Piatra Văratecului că ar merita pus pe stema localității datorită frumuseții ei.
Cu o lungime de câteva sute de metrii și înațimi de 30-50 m, la bază având un strat de grohotiș, Piatra Văratecului oferă o perspectivă impresionantă privită de la baza ei.
Există și o peșteră în complexul de stânci de aici care a fost cartată de Clubul de Speologie ,,Montana” din Baia Mare.
Aproape de la baza stâncii înspre Băiuț se întinde o parte din pădurea seculară ,,Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuț”, Rezervație UNESCO, ceea ce amplifică frumusețea sălbatică a întregii zone.
Pe ramura estică a Munților Lăpuș, sub Vârful Prislop, întâlnim o stâncă frumoasă din andezit numită Piatra Prislopului, deși mulți băiuțeni o mai numesc și Piatra Pleșca după vărful cu același nume aflat tot în apropiere.
Piatra Prislopului – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Piatra Prislopului – Sursă foto Ionică Pop
Piatra Prislopului este o destinație favorită a băiuțenilor plecați în căutarea ciupercilor care abundă în pădurile din jurul stâncii.
În anul 1973, un colectiv din cadrul Minei din Băiuț au montat o cruce pe vârful stâncii, ca simbol al puterii credinței lor.
O altă formațiune stâncoasă cunoscută de localnici și un punct de reper pentru cei care aleg o plimbare pe Valea Tocilei spre vârful Secu (1311) este Piatra Țâcla sau Țâcla Tocilii. Unii o mai numesc și Piatra Sărita după cascada care se găsește în apropiere de baza ei.
Piatra Țâcla – Sursă foto Robert Rozenbaum
Țâcla Tocilei este locul unde cuibărește o familie seculară de corbi și care domină văzduhul pe Valea Tocilei.
La Poiana Botizii, înainte de a intra în localitate pe partea dreaptă se află Piatra Pintii, o formațiune stâncoasă din calcar și care se constitue ca o ,,insulă exotică”, în marea de roci vulcanice din jur.
Piatra Pintii de la Poiana Botizii – Sursă foto Cristi Man
Așa cum aminteam la începutul articolului există mai multe formațiuni stâncoase care le putem găsi în ghidurile editate despre acestă zonă, în Băiuț existând și panouri de informare cu hărți detailate ale zonei.
Sperăm ca această selecție de ,,pietre” să trezească interesul celor pasionați de frumos și inedit.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și
Pietre de poveste (I): „Sfinxul de pe Sermetieș” și „Acul de piatră” de la Băiuț