Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 3 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 3 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 8 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 8 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 9 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 13 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 14 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc
În aceste zile de sărbătoare, în mai multe localități din Maramureș s-a organizat joc.
De exemplu, ieri, 26 decembrie, în Bogdan Vodă lume multă și faină s-a adunat. A fost muzică, joc și voie bună. La acest eveniment a luat parte și Denis Năsui, inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș”.
„În fiecare an, în a doua zi de Crăciun, o tradiție veche de sute de ani renaște în satele din Maramureș: după ce a trecut postul, tinerii se adună și organizează jocuri. Azi, am avut plăcerea de a fi prezent la unul dintre aceste jocuri, în satul Bogdan Vodă, pe Valea Izei, unde tinerii duc mai departe tradiția cu multă dăruire.
A fost o bucurie să văd cum fiecare participant, de la cei mai mici până la cei mai mari, a purtat cu mândrie portul popular moroșenesc. Sumanele, gubele și lecrecele aduc aminte de vremuri apuse și de respectul pentru moșii și strămoșii noștri. Este un semn că, în pofida vremurilor moderne, tradițiile autentice din Maramureș sunt păstrate și transmise mai departe cu drag și respect.
Împreună cu tinerii din sat, am simțit că legătura cu trecutul nu a fost niciodată mai puternică. Munca noastră, de a salva și promova aceste obiceiuri, se concretizează în astfel de momente, când tradiția nu doar că este păstrată, dar prinde viață în fiecare joc, în fiecare cântec, în fiecare zâmbet al celor care îmbracă portul popular.
Felicit autoritățile locale pentru organizarea acestui eveniment și pentru sprijinul acordat tinerelor generații care duc mai departe tradițiile, păstrând vii obiceiurile ce fac din Maramureș un loc cu adevărat deosebit.
Doamne ajută!”, a transmis Denis în urma evenimentului.