Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 51 minute în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 2 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 3 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 4 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 6 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 16 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
„Luna neagră” de pe 31 decembrie, fenomen astronomic spectaculos
Un fenomen astronomic spectaculos va avea loc de Anul Nou: Luna „neagră”, cunoscută și ca a doua lună nouă dintr-o lună calendaristică. Luna neagră nu dispare din cauza umbrei Pământului, ci este pur și simplu partea sa neiluminată. Evenimentul din 31 decembrie 2024 este rar, dar necesită echipament special pentru a fi observat. A doua lună nouă a lunii decembrie 2024 apare deoarece prima lună nouă a avut loc pe 1 decembrie. Acest fenomen rar se întâmplă atunci când o lună nouă apare la începutul unei luni calendaristice și o alta la final. Coincidența acestui fenomen în noaptea de Anul Nou îl face și mai special, marcând un început și un sfârșit simbolic al lunii și al anului. Acest fenomen astronomic mai rar, este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză „Dark Moon” – sau „Lilith”, adică „Lună întunecată” sau „Lună neagră”). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.
Luna neagră nu dispare din cauza umbrei Pământului, ci este pur și simplu partea sa neiluminată. Evenimentul din 31 decembrie 2024 este rar și spectaculos, dar necesită echipament special pentru a fi observat. Conform cercetătorilor Complexului Astrofizic Educațional al Departamentului de Fizică de la NSU, pe 31 decembrie 2024, Luna va intra într-o fază suplimentară, considerată „a cincea” – a doua lună nouă a lunii. În această fază, partea vizibilă a Lunii nu va fi iluminată, ceea ce o face invizibilă pentru ochiul liber.
Lăcrimioara ZOTA