Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 14 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 15 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 15 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 19 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului
În data de 5 ianuarie 2025 – Duminica dinaintea Botezului Domnului, Ajunul Bobotezei (Post), se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Întrucât tot în această zi trebuie săvârșită și Aghiasma Mare (din Ajunul Bobotezei), în special la catedralele chiriarhale dar și la bisericile de mir, acolo unde se dorește, potrivit Tipicului Mare, după Liturghie se oficiază Vecernia Praznicului Bobotezei unită cu Slujba Aghiasmei Mari potrivit indicațiilor din Anuarul liturgic și tipiconal și din Molitfelnic.
În Ajunul Bobotezei, seara, se va săvârși Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia din Ceaslov, cântându-se Stihirile Praznicului din Minei și toate celelalte ale rânduielii. Utrenia se poate oficia imediat după Litie (dacă se face Priveghere), sau luni dimineață, înainte de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
În data de luni, 6 ianuarie 2025, de Praznicul Bobotezei, se va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, cu Antifoanele speciale ale Praznicului; după Vohod, Troparul și Condacul Praznicului. Apoi, „Câți în Hristos…”, Prochimenul, Apostolul, Evanghelia, Axionul și Chinonicul Praznicului.
După Rugăciunea Amvonului se va face Sfințirea cea Mare a Apei (Aghiasma Mare), cu toate ale rânduielii. La sfârșit, bem întâi Aghiasmă Mare, apoi luăm anafură.
Trebuie să se știe despre Sfânta Aghiasmă Mare că noi, ca să ne curățim, bem, fără se îndoială, această Sfântă Apă, înainte de anafură și se stropește cu ea în biserici, în chilii și în casele credincioșilor, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și până la Odovania Praznicului inclusiv (14 ianuarie).