Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 7 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 9 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 13 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 13 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 13 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 16 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 17 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 17 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 18 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 19 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur”
O tânără maramureșeancă frumoasă la chip și la voce, iubitoare de folclor și tradiții, dornică de a bucura întreaga lume cu horile sale.
Pe Oana Năsui am descoperit-o în urmă cu trei, atunci când a lansat colinda „Este-un câmpuț lung și lat”, pe care am ascultat-o de nenumărate ori. Acum am invitat-o la dialog și dorim să o cunoașteți și dumneavoastră mai bine.
De unde ești și câți ani ai?
Pentru mine să mă întrebi de unde sunt e complicat. Am crescut în Vișeu de Jos, după care m-am mutat în Leordina. Reprezint cu mândrie ambele zone. Am 20 de ani.
De la ce vârstă cânți și cum ai descoperit această pasiune? Moștenești pe cineva din familie pe partea aceasta?
Mama a fost cea care a descoperit această pasiune atunci când eram mică, pe la vârsta de 9/10 ani, când eram obsedată de tot ce însemna coloana sonoră Disney. Știam toate melodiile și le fredonam toată ziua prin casă. Atunci mama mea a decis să mă înscrie la niște cursuri de canto. O moștenesc pe bunica mea din partea tatălui, care în tinerețe cânta și ea.
Cu cine te-ai pregătit și care a fost parcursul tău?
Primele mele cochetări cu muzica populară le-am avut în copilărie când o auzeam pe bunica mea cum cântă folclor. Primele cursuri de canto le-am primit de la domnul profesor Bledea Ioan, instructor al Ansamblului Folcloric „Vișeul”, iar apoi din 2015 până în 2020 am fost elevă a Clasei de Canto Popular, prof. Marius Iusco, din cadrul Școlii Populare de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației. La momentul actual sunt studentă în anul 2 la specializarea muzică la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Ce înseamnă muzica pentru tine? Ai înregistrat și câteva cântece foarte frumoase. Spune-ne ceva despre ele.
Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur. Este o parte esențială din ceea ce sunt.
Toate melodiile din repertoriul meu sunt dedicate celor care apreciază și iubesc folclorul. Temele abordate sunt inspirate din firesc.
De-a lungul timpului ai participat la ceva concursuri de folclor? Care sunt premiile cele mai importante pe care le-ai obținut?
Când eram mică am participat la câteva concursuri, dar o perioadă scurtă de timp. Cel mai important premiu pe care l-am adus acasă a fost Trofeul pentru categoria de vârstă din cadrul Concursului Național de folclor “DOBROGE, VATRĂ DE FOLCLOR” din Mangalia, Constanța.
Care sunt planurile tale de viitor legate de muzică?
Planurile mele de viitor includ continuarea pregătirii mele profesionale, lansarea de noi cântece, precum și promovarea folclorului autentic în rândul noilor generații. Îmi doresc ca horile mele să ajungă la cât mai multă lume.
Felicitări, Oana, mult succes îți dorim în continuare! Dacă doriți să o ascultați, click aici.
Lavinia-Codruța HERMAN