De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 1 oră în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 1 oră în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 2 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 6 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 7 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 7 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 8 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 9 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 10 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț
Băiuțul este o localitate fondată de mineri la care credința și respectul are o tradiție milenară.
Fiind înconjurată de munți bogați în zăcăminte și izvoare curate de apă, locuitorii au ales în semn de mulțumire pentru aceste daruri divine să le cinstească așezând pe vârfurile și la izvoarele lor crucea ca simbol al credinței lor creștine.
Vom insera în acest articol câteva dintre ele care sunt mai cunoscute de către localnici, dar și spre cunoștința celor care fac sau vor face drumeții în Munții Lăpușului.
S-ar putea chiar iniția un traseu al crucilor de pe culmile acestor munți care înconjoară localitatea.
Această tradiție de a instala cruci pe vârfuri de munte o întâlnim și pe alte creste montane din țară și străinătate, dar astăzi dorim să le prezentăm pe cele care le întâlnim în jurul Băiuțului.
Pornind dintre vest pe culmea Pleșca-Prislop vom vedea prima cruce pe Piatra Prislopului sau Piatra Pleșca.
Această cruce a fost montată în anul 1973 fiind consemnată ca un eveniment unde au participat foarte mulți localnici, fiind și sfințită de către preoții din sat. La final s-au cântat diferite melodii acompaniate la acordeon de către neobositul muzician Teodor Perșa.
Piatra Prislopului cu crucea montată pe vârful ei – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
De la Piatra Prisopului vom urca mai departe spre vârful Prislop (1336 m) unde întâlnim pe traseu o altă cruce metalică realizată în atelierele de la Mina Băiuț și care este un loc de închinare pentru păstorii care urcă cu turmele de oi pe imensa ,,câmpie” a Prislopului. Pe cruce apare inscripția 1920 ceea ce indică o vechime de peste un secol al acestui frumos simbol creștin.
Cruce din anul 1920 pe Muntele Prislop – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Trecând pe versantul estic al Munților Lăpuș ne atrage atenția pe Vârful Secu (1311 m) o cruce metalică de construcție mai recentă dar de dimensiuni mari care marchează cucerirea acestui vârf și care oferă o panoramă deosebită spre Depresiunea Băiuț și Poiana Botizii.
Cruce pe vârful Secu (1311 m) – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Dacă coborâm de pe vârful Secu pe cumea ce desparte cele două localități , Băiuț și Poiana Botizii vom trece prin câteva poiene numite ,,Măguri”, cum este Măgura Ulmului (1054 m), urmată de Măgura Paltinului (959 m).
Pe Măgura Paltinului întâlnim o frumoasă răstignire mai puțin cunoscută și care merită credem prezentată în acest articol.
Răstignire Măgura Paltinului – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Nu doar crestele și vârfurile au fost marcate cu simboluri creștine la Băiuț, ci și izvoarele cu apă curate, acestea fiind considerate la rândul lor ca fiind daruri divine.
Unul din cele mai iubite izvoare de către băiuțeni este Fântâna lui Gașpar (Gaspar Kut) unde încă din vremuri de demult se organizau multe petreceri în aer liber. Recent un grup de tineri entuziaști din Băiuț au refăcut locul de popas de lângă fântână și au curățat izvorul, redând locația pentru iubitorii de frumos.
La Fântâna lui Gașpar de ajunge urcând pe Valea Leorzii, iar mai apoi pe Valea Pașcului în dreapta.
Crucea de la Fântâna lui Gașpar – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Mai sus sub vârful Pleșca vom întâlni izvorul ,,La Poposală” unde există, de asemenea, o cruce montată de către Alexandru Rozenbaum Sr. pentru a marca locul ca fiind unul binecuvântat.
Izvorul ,,La Poposală” – Sursă foto Alexandru Rozenbaum
Pentru mai multe informații despre traseele montane din Munții Lăpușului și împrejurimi se pot consulta hărțile și ghidurile turistice atât tipărite, cât și online.
Acest articol are un caracter de promovare a localității și își propune prin mesajul lui să stârnească curiozitatea cititorilor de a vizita această zonă care ascunde atâtea minunății puțin cunoscute publicului larg.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale