Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 44 minute în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 1 oră în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 1 oră în urmă
Cornel Oțelea, o legendă a handbalului românesc, a plecat dintre noi - 1 oră în urmă
Centrul Cultural Pastoral din Sighet a fost dotat cu un totem digital - 2 ore în urmă
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești - 2 ore în urmă
Taxele cresc ca iarba: o nouă povară pentru șoferi - 2 ore în urmă
Discuții ruso-chineze după instalarea lui Donald Trump - 2 ore în urmă
Cupa Rotary la schi ajunge la cea de-a 15-a ediție - 2 ore în urmă
Ciuha băiuțenilor de pe Muntele Prislop - 2 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își sărbătorește ocrotitorul duhovnicesc, pe Sfântul Apostol Timotei
Azi, 22 ianuarie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, își sărbătorește ocrotitorul duhovnicesc, pe Sfântul Apostol Timotei.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare, în numele membrilor Permanenței Eparhiale, a școlilor teologice, a monahilor și monahiilor, a sfințiților părinți slujitori ai Sfintelor Altare din cele opt Protopopiate ale Eparhiei.
Sfântul Apostol Timotei era din cetatea Listra. Originar din cetatea Listra, Sfântul Apostol Timotei a fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. A fost primul episcop al Efesului, demnitate în care a rămas până la trecerea sa la Domnul în timpul Împăratului Domițian.
Timotei a avut dascăl nu numai pe Sfântul Pavel ci şi pe Evanghelistul Ioan de care se alipise.
Sfântul Irineu, episcopul Lugdunului, povesteşte faptul că Sfântul Apostol Ioan, fiind aruncat de valurile mării, a ajuns la Efes şi mai apoi a fost iarăşi izgonit în Patmos. Pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinţă Episcopia Efesenilor, închinătorii la idoli, ţinând odată o sărbătoare a lor numită catagoghion, în Efes, au ieşit pe străzi cu idolii în braţe şi cu măciuci în mâini, cântând cântece, purtând măşti, gonind ca nişte tâlhari pe bărbaţi şi pe femei, şi omorând chiar pe mulţi oameni din popor.
Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit şi i-a îndemnat să se ferească de astfel de fapte urâte. Însă ei năvălind asupra lui cu măciuci l-au omorât, mutându-se la Domnul în jurul anului 97. Sfintele lui moaşte au fost aduse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca marelui Împărat Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea.
Troparul Sfântului Apostol Timotei:
„Bunătatea învătându-te si întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”.
Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!