Share
Conferința internațională „Drepturile Omului în era Digitală”- ecouri internaționale

Conferința internațională „Drepturile Omului în era Digitală”- ecouri internaționale

Deschiderea oficială a Conferinței internaționale a avut loc la Facultatea de Litere ( Str. Victoriei, nr. 76), Centrul Universitar Nord din Baia Mare, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, la mijlocul lunii decembrie 2024.

Au luat cuvântul prof. univ. dr. habil. Daniela Dunca, coordonator Masterat Drepturile Omului, conf. univ. dr. Anamaria Fălăuș (decan al Facultații de Litere), prof. dr. Paolo de Stefani, Universitatea din Padova, prof. univ. emerit dr. Petru Dunca. Publicul a fost format din profesori, studenți de la specializările Filosofie, Comunicare și relații publice, masteranzi de la specializarea Drepturile omului, doctoranzi – domeniul Filosofie.

Evidențiem un aspect esențial: această manifestare științifică internațională s-a  bucurat de susținerea prof. univ. dr. Vasile Țopa, Rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Organizatorii conferinței au fost  prof. univ. dr. habil. Daniela Dunca, prof. univ. emerit dr. Petru Dunca, lector univ. dr. Simion Belea, conf. univ. dr. Vasile Cătălin Bobb. Acest eveniment academic a fost reflectat într-un articol publicat în Revista „Centro di Ateneo per i Diritti Umani” al Universității din Padova (Italia). Revista se află sub egida UNESCO.

Redăm traducerea materialului:

În zilele de 13 și 14 decembrie 2024, cu ocazia aniversării Declarației Universale a Drepturilor Omului, prof. Paolo De Stefani și dr. Carlotta Rossato au călătorit la Baia Mare (România) pentru a participa, în calitate de conferențiari invitați, la Conferința internațională „Drepturile omului în era digitală”, organizată de Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea din Cluj-Napoca. Vizita a reprezentat, de asemenea, o ocazie de a consolida relația dintre cele două instituții și de a discuta oportunități viitoare de colaborare în cadrul cooperării Erasmus+ (Centrul Universitar Baia Mare găzduiește un program de Masterat în Drepturile Omului) și  Școla doctorală în Domeniul Filosofie

În cadrul Conferinței internaționale, profesorii invitați Paolo de Stefani, Carlotta Rossato, profesori ai  Facultății de Litere , doctoranzi, masteranzii în Domeniul Filosofie și alți doi cercetători italieni, prof. Maria d’Arienzo (Universitatea din Napoli) și Stefano Testa Bappenhein (Universitatea din Camerino), și-au prezentat cercetările pe această temă. Delegația HRC a susținut o intervenție referitoare la oportunitățile și provocările digitalizării în monitorizarea Drepturilor omului, atât din perspectiva investigării faptelor legate de Drepturile omului, cât și a analizei cantitative a datelor. Pe parcursul evenimentului, contribuțiile au abordat subiecte precum libertatea de gândire, manipularea datelor, dreptul de a fi ales, camerele de rezonanță (echo chambers), libertatea religioasă, conceptul de „infocrație” și inteligența artificială. Perspectivele socio-juridice au fost combinate cu perspectivele filosofice oferite de profesorii Masteratului Drepturile Omului.

A doua zi, vizita a continuat într-o notă istorico-artistică. Un grup de profesori  români a însoțit delegația pentru a descoperi istoria și frumusețile artistice și peisagistice ale regiunii Maramureș. Deplasându-se spre nord, la granița cu Ucraina, aceștia au fost ghidați mai întâi la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, situat în Sighetu Marmației. Muzeul, găzduit în fosta închisoare politică a regimului comunist din România, prezintă istoria dominației sovietice în România și Europa Centrală și de Est. Ulterior, au vizitat celebrul „Cimitir Vesel” din Săpânța, unde pietrele funerare viu colorate, povestesc într-un mod ludic viețile celor decedați. Continuând să exploreze regiunea,  profesorii italieni au descoperit bisericile de lemn și construcțiile înalte din lemn, bogat decorate, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ziua s-a încheiat cu o cină extrem de plăcută într-o casă tradițională, într-o atmosferă de familie, in localitatea Ieud , încărcată de istorie și unde Delegația a fost profund impresionată de Biserica din Deal , construită pe la 1364, considerată cea mai veche Biserică din lemn din Romania. Aici s-a descoperit și Codicele de la Ieud, primul Manuscris în limba română (1391).

Mulțumiri speciale profesorului emerit Petru Dunca și profesorilor Daniela Dunca, Simion Belea și Vasile Cătălin Bobb pentru ospitalitatea lor extraordinar de caldă!

Prof. univ. emerit dr. Petru DUNCA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu