Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 3 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 3 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 3 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 4 ore în urmă
Bacalaureatul a început azi cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - 4 ore în urmă
Vișeu de Sus va introduce o taxă de promovare turistică - 4 ore în urmă
Piața Izvoarele din Baia Mare, proiect de reabilitare și modernizare; Finanțare prin intermediul Agenția pentru Dezvoltare Regională - 5 ore în urmă
O nouă oportunitate pentru copiii din Baia Mare - 5 ore în urmă
În Baia Mare se lansează etapa a II-a a atribuirii locurilor de parcare de reședință - 5 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de CS Știința Electro Sistem Baia Mare la Campionatele Naționale de Orientare-Schi - 6 ore în urmă
Șocant: A fost furat aurul dacic dintr-un muzeu din Olanda?
Astăzi dimineața, 25 ianuarie, o explozie puternică a zguduit liniștea orașului Assen, Olanda, în apropierea Muzeului Drents, unde se desfășoară expoziția „Dacia – Regatul Aurului și Argintului”. Incidentul, care a avut loc la ora 3:45, a provocat distrugeri majore, inclusiv geamuri sparte și avarii în clădirile din zona străzii Brink. Potrivit presei locale, explozia ar fi fost parte a unei tentative de spargere.
Expoziția găzduiește peste 50 de comori dacice inestimabile, inclusiv 673 de artefacte din aur și argint, împrumutate de la 18 muzee din România, printre care Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României din București și alte instituții din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Printre piesele expuse se numără brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu, care datează din secolele XX î.Hr. – III d.Hr.
Deocamdată, autoritățile olandeze nu au confirmat dacă artefactele au fost furate, iar identitatea suspecților rămâne necunoscută. Guvernul României a fost informat despre situație, dar detalii oficiale despre starea comorilor dacice nu au fost încă făcute publice.
Această posibilă lovitură asupra unui patrimoniu cultural de o valoare inestimabilă ridică întrebări serioase despre siguranța exponatelor românești peste hotare. Cine sunt cei responsabili? Unde se află artefactele dacice? Ancheta este în plină desfășurare dar timpul devine un adversar în această cursă pentru salvarea moștenirii Daciei.