Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 3 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 3 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 3 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 4 ore în urmă
Bacalaureatul a început azi cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - 5 ore în urmă
Vișeu de Sus va introduce o taxă de promovare turistică - 5 ore în urmă
Piața Izvoarele din Baia Mare, proiect de reabilitare și modernizare; Finanțare prin intermediul Agenția pentru Dezvoltare Regională - 5 ore în urmă
O nouă oportunitate pentru copiii din Baia Mare - 5 ore în urmă
În Baia Mare se lansează etapa a II-a a atribuirii locurilor de parcare de reședință - 5 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de CS Știința Electro Sistem Baia Mare la Campionatele Naționale de Orientare-Schi - 6 ore în urmă
Noi modificări în structura unor licee din România
Cuvântul „puericultor” își are rădăcinile adânc înfipte în limba latină, fiind alcătuit din „puer” – copil, și „cultor” – cel care îngrijește, cel care cultivă. Literal, termenul ne evocă imaginea unui grădinar atent, care se îngrijește de creșterea și dezvoltarea unei mici semințe – copilul.
În zilele noastre, puericultorul este mai mult decât un simplu îngrijitor. Este un arhitect al copilăriei timpurii, un profesionist care combină educația, îngrijirea și sănătatea într-un mod armonios, oferind un fundament solid celor mai fragede începuturi de viață.
Într-un pas semnificativ pentru viitorul educației, din anul școlar 2025-2026, toate liceele pedagogice din România vor avea cel puțin o clasă a IX-a dedicată specializării „Educator-puericultor”. Această decizie (conform Ordinului nr. 3.109 din 17 ianuarie 2025, din 17 ianuarie 2025, document ce modifică Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2025-2026, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 7.871/202), reprezintă un angajament clar al sistemului educațional pentru a sprijini dezvoltarea copiilor cu vârsta de până la 3 ani, în cadrul instituțiilor precum creșele, grădinițele sau centrele de zi.
Profesia de educator-puericultor este una dintre cele mai complexe, îmbinând sensibilitatea unui pedagog cu priceperea unui îngrijitor, completate de cunoștințe în nutriție și dezvoltare timpurie. Este o chemare ce implică răbdare, dedicare și o înțelegere profundă a nevoilor copilului mic, văzut ca un tot unitar – trup, minte și suflet.
În acest context, România face un pas înainte recunoscând importanța acestor „grădinari ai copilăriei” și crează un cadru în care fiecare copil să fie cultivat cu grijă, astfel încât să înflorească în primii ani de viață, exact acolo unde începe povestea fiecăruia dintre noi.