Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani - 4 ore în urmă
Se organizează șezătoare la Boiu Mare; Deți Iuga, invitat special - 4 ore în urmă
„Vișeu de Jos – Etnografie și Folclor”: Apariție editoarială la 660 de ani de atestare documentară a Vișeului de Jos - 4 ore în urmă
Majorare de 5-8% a tarifelor abonamentelor Orange - 5 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare are loc premiera unui spectacol menit să celebreze personalitatea lui Hollósy Simon - 5 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XVII) - 6 ore în urmă
Donald Trump deschide un nou teatru de război - 6 ore în urmă
Istoria și Geografia riscă să devină materii opționale - 6 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș - 6 ore în urmă
Informare meteorologică: Ninsori în Maramureș până luni seara - 6 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș
Pe 2 februarie, în Maramureș și în toată țara, se serbează o tradiție veche, legată de venirea primăverii: Ziua Ursului. Conform obiceiului, în această zi, ursul iese din bârlogul său, iar dacă își vede umbra, se spune că iarna va mai dura încă șase săptămâni. Dacă, însă, nu își vede umbra, primăvara ar urma să vină mai devreme.
În Maramureș, tradiția este încă vie, iar oamenii se adună la marginea pădurii sau în curțile lor, pregătiți să observe acest moment cu atenție. Poveștile și legendele locale sunt legate de semnele pe care le aduce acest ritual. În unele zone, este obiceiul ca sătenii să se adune în jurul unui foc mare, iar bătrânii din sat, purtând costume tradiționale, vor povesti despre semnificațiile acestei zile și despre cum ursul, ca simbol al naturii, influențează mersul vremii.
În întreaga țară, de la munte până la mare, tradiția este similară, iar în unele regiuni, oamenii se adună și în piețe sau la marginea pădurilor pentru a sărbători acest moment de legătură cu natura. Ziua Ursului este privită ca un moment de înnoire, un prilej pentru a spera că primăvara se apropie și că iarna se va încheia curând.
Indiferent de interpretare, 2 februarie rămâne o zi cu o încărcătură simbolică profundă în cultura românească, legată de ritmurile naturii și de ciclurile anotimpurilor. Este o zi în care tradițiile străvechi își fac loc în viața cotidiană, reamintind oamenilor de legătura lor strânsă cu natura.
Vasile Petrovan