În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 34 minute în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 44 minute în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 56 minute în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 1 oră în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 1 oră în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 2 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 3 ore în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 3 ore în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 3 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte
Băiuțul în sine este o destinație turistică. Turiștii veniți aici sunt fermecați de peisajele încântătoare care se deschid pe cele trei văi, de-a lungul cărora sunt așezate cele trei sate aparținătoare comunei (Băiuț, Strâmbu-Băiuț și Poiana Botizii) și anume, Valea Băiuțului, Valea Strâmbului și Valea Poienii.
Casele care sunt așezate atât lângă ape, cât și cocoțate pe dealuri au grădinile pline cu flori, adesea spontane, localitățile fiind înconjurate de imense păduri seculare.
Dacă pentru turiștii care vin la Băiuț sau în vizită la prieteni sau rudenii, o consideră o excursie în sine, și totodată o ieșire în natură, îndată ce sosesc în localitate, rămân adesea mirați când îi aud pe băiuțenii care spun că pleacă la rândul lor în excursie sau ,,la iarbă verde”.
Destinațile favorite ale localnicilor sunt crestele montane din jurul Băiuțului cum sunt Muntele Prislop 1332 m, Văratec 1357 m, Sermetieș 1307, Secu 1311 m sau mai aproape de localitate pe Dealul Măgura, Grădina Regelui, Poiana Secătura.
O destinație favorită și foarte iubită este ,,Hotarul Glodului”, situată la hotarul cu satul Glod, comuna Strâmtura, o zonă cu poieni întinse presărate cu brazi și stânci izolate. De asemenea, este un obicei ca o dată pe an să se urce pe vârful Țibleș, cel mai înalt din zona Țării Lăpușului.
Mulți băiuțeni se avântă mai nou în cucerirea și altor creste montane din lanțul carpatic cum sunt cele din Munții Rodnei, Retezat, Bucegi sau Făgăraș.
Pasiunea pentru munte inoculată încă din copilărie a făcut ca unii localnicii sa ridice ștacheta la superlativ și au pornit spre cucerirea ,,Acoperișului lumii” sau Muntele Himalaya.
Am dori să amintim aici trei temerari care au pășit pe crestele celui mai înalt Munte de pe Glob și anume Dinu Deji, Felix Mureșan și Călin Pașca.
Băiuțanul Dinu Deji a urcat pe Himalaya în perioada 26.11.2019 – 04.12.2019 până la tabăra de bază de sub vârful Everest însoțit de către un șerpaș în ascensiunea lui.
Pozele imortalizate aici încântă privirea și stau ca dovadă a actului temerar al băiuțanului.
Băiuțanul Dinu Deji sub vârful Everest – Sursă foto Dinu Deji
Dinu Deji la tabăra de bază sub Everest – Sursă foto Dinu Deji
În primăvara anului 2023 pornesc într-o expediție spre Himalaya alți doi băiuțeni, Felix Mureșan (originar din Băiuț) și Călin Pașca (originar din Poiana Botizii, comuna Băiuț). Cei doi temerari nu se cunoșteau și nici nu știau de expediția unuia de a celuilalt.
Felix Mureșan la tabăra de bază sub vârful Everest – Sursă foto Felix Mureșan
Felix Mureșan pe crestele Himalayei – Sursă foto Felix Mureșan
Felix Mureșan în urcușul lui pe Muntele Everest avea ca și scop și să lase o carte la cea mai înaltă bibliotecă din lume, o carte a cărei poveste pleacă din comuna natală Băiuț și care să poată fi împrumutată și citită de cei care urcă pe ,,Acoperișului lumii” și care sunt nevoiți să petreacă câteva zile de aclimatizare la diferite altitudini în urcușul lor.
Are bucuria de al cunoaște pe recordmenul urcărilor pe Everest, șerpașul Kami Rita Sherpa, care are palmaresul de a cuceri de 27 de ori vârful Everest (8848 m).
Mureșan Felix și Kami Rita Sherpa – Sursă foto Felix Mureșan
Cartea ,,In Shakespeare s Shadow” la biblioteca Cafe 4410 din Himalaya – Sursă foto Felix Mureșan.
Așa cum am amintit mai sus în aceași perioadă un alt alpinist cu origini din comuna Băiuț escalada cel mai înalt munte din lume. Pașca Călin ducea cu el steagul orașului Târgu-Lăpuș, localitatea lui actuală de reședință.
Cei doi alpiniști se întâlnesc pur întâmplător sub Everest unde are loc un fascinant dialog povestit de către Felix Mureșan:
,,Eram la trecerea unui podeț între două creste și observ un alpinist care se oprise pentru o clipă să facă poze. Observ pe rucsacul lui steagul României și mă grăbesc cu emoție să îl salut. Îmi confirmă că este din România ceea ce ne aduce o bucurie imensă amândurora.
-Și de unde din România?, continuă Felix cu întrebările.
-Din Maramureș, îi răspunse Călin Pașca cu accentul corespunzător.
Amândoi se așează pe o piatră și continuă dialogul:
-Și de unde din Maramureș?
-Din Băiuț!
-Păi și eu sunt originar din comuna Băiuț!!!”
Întâmplarea pe cât pare de incredibilă pe atât este de reală.
Între cei trei montaniarzi din Băiuț s-a legat o frumoasă prietenie, Himalaya fiind pentru ei o frumoasă ,,piatră de încercare”.
La început de an 2025 Călin Pașca ia cu asalt Vârful Aconcagua (6961 m) cel mai înalt vârf din America de Sud, iar Felix Mureșan Muntele Ruwensori situat la granița dintre Uganda și R.D.Congo (5109 m) cel mai spectulos munte de pe continentul african.
Amândoi vor purta cu ei cartea ,,În umbra lui Shakespeare”, varianta în limba engleză ca formă de promovare a localității Băiuț și, totodată, a Maramureșului.
Aventurile celor trei alpiniști băiuțeni pe ,,Acoperișul lumii” ne confirmă încă odată faptul că Băiuțul are ceva aparte, o energie care unește oamenii și nu în ultimul rând îi uimește pe cei care au bucuria de a o cunoaște.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Călin Pașca la tabăra de bază sub vârful Everest – Sursă foto Călin Pașca
Călin Pașca escaladă în Munții Himalaya – Sursă foto Călin Pașca
Felix Mureșan și Călin Pașca sub Everest – Sursă foto Felix Mureșan și Călin Pașca
Walter Übelhart
Citește și