În comuna Fărcașa au demarat lucrările de modernizare a infrastructurii de iluminat public stradal - 8 minute în urmă
Horitoarea Floarea Ciuc din Breb a trecut la cele veșnice - 47 minute în urmă
Consultantul lui Călin Georgescu şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale - 4 ore în urmă
Teofil Vlad, primul român care a cucerit cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent - 4 ore în urmă
Sportivi din cadrul Clubului Martial Arts Dojo Baia Mare, pe podium la Campionatul Național de Taekwon-do ITF - 4 ore în urmă
Eclipsa totală de Lună din 14 martie – un spectacol ceresc impresionant - 4 ore în urmă
La Muzeul Satului Baia Mare a debutat proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om”, alături de grupa mare C de la Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș - 4 ore în urmă
Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune pentru stingerea incendiilor de vegetație - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: La Vișeu de Sus, despre evreii altor vremuri - 5 ore în urmă
Artistul plastic Ioan Marchiș își serbează ziua de naștere - 5 ore în urmă
Noua delicatesă europeană oficializată de Comisia Europeană
Începând din 10 februarie, europenii au un nou ingredient pe lista oficială a alimentelor aprobate: pudra din larvele gândacului de făină (Tenebrio molitor). Decizia a fost oficializată de Comisia Europeană printr-un regulament semnat de Ursula von der Leyen și publicat pe site-ul oficial al instituției.
Astfel, firma franceză Nutri’Earth a primit exclusivitate pentru a introduce pe piață acest produs timp de cinci ani. Pudra, tratată cu radiații UV, va putea fi folosită ca ingredient într-o varietate de produse alimentare, de la brânzeturi și gemuri până la paste și pâine.
Așa-numitul concept de „Novel Food” (Alimente Noi) permite introducerea pe piață a produselor care nu au fost consumate în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, iar insectele par să fie noua tendință alimentară promovată de UE. Decizia vine în contextul unei strategii mai ample, Farm to Fork, prin care se încearcă reducerea impactului ecologic al producției tradiționale de proteine animale.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) dă asigurări că pudra din viermi este „sigură”, reacțiile nu au întârziat să apară. În Parlamentul European, câțiva eurodeputați au încercat să blocheze măsura, considerând-o „o insultă pentru fermierii europeni”, însă fără succes. Între timp, în Polonia, batoanele proteice din greieri și snacks-urile cu viermi sunt deja disponibile la raft.
În timp ce Comisia Europeană vorbește despre sustenabilitate și inovație, rămâne de văzut cât de deschiși vor fi consumatorii europeni să includă aceste ingrediente în dieta lor zilnică. Până atunci, cel puțin un lucru e sigur: meniul viitorului devine din ce în ce mai… surprinzător.
Vasile Petrovan