Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 3 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 4 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 4 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 4 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 4 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 5 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 5 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 5 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 10 ore în urmă
La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual - 10 ore în urmă
Prof. dr. Ilie Gherheș a trecut la cele veșnice
În această dimineață, 11 februarie, prof. dr. Ilie Gherheș, fost director și șef secție la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, a trecut la cele veșnice.
Anunțul a fost făcut de soția sa.
„Cu inima îndurerată, vă anunț că soțul meu, ILIE GHERHEȘ, a plecat în această dimineață într-o lume mai bună.
Sufletul lui blând și generos a luminat viețile noastre, iar amintirea lui va rămâne veșnic în inimile celor care l-am cunoscut.
Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-l ierte și să-i dea odihna binemeritată!”, este mesajul postat pe rețelele de socializare.
„Cu durere în suflet și profundă tristețe anunțăm că domnul Ilie Gherheș, colegul nostru drag, a încetat din viață în această dimineață.
Istoric, cercetător și muzeograf dedicat, domnul Ilie Gherheș a fost un adevărat pasionat al trecutului, contribuind cu devotament la conservarea și promovarea patrimoniului cultural. Prin munca și dragostea sa pentru istorie, a lăsat o moștenire valoroasă în comunitatea muzeografică și academică.
Plecarea sa fulgerătoare lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut și au lucrat alături de el.
Din pământ venim, în pământ ne întoarcem…
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndurerate și multă putere de a trece peste această grea încercare!”, transmite Colectivul Muzeului.
Ilie Gherheș s-a născut la 1 ianuarie 1962 în comuna Petrova. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea din București, iar din anul 2002 este doctor în științe istorice – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Dr. Ilie Gherheș a stabilit raporturi de coordonare, în decursul carierei sale, cu Comisia de Heraldică, Sigilografie și Genealogie Maramureș (președinte), Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Maramureș (președinte), Asociația „Pro Unione” Baia Mare, Maramureș (președinte), Asociația „Clio Centenar” Petrova, Maramureș (președinte), Societatea Culturală Pro Maramureș „Dragoș-Vodă”, Cluj-Napoca (consilier științific), colegiul de redacție al revistei Familia română (membru) etc.
În anul centenarului Marii Uniri, dr. Ilie Gherheș a lansat o carte eveniment, la Editura Gutinul, cu titlul Maramureșenii și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în care a dezvăluit detalii neştiute despre evenimentul care a marcat formarea României moderne.
A publicat și două monografii ale localităților din zona Fisculaș (Fisculaș – amprente monografice: Baia-Sprie, Cavnic, Dumbrăvița, Șișești, Fundația „Andrei”, Baia Mare, 2012) și Bistra (Comuna Bistra – monografie, Baia Mare, Eurotip, 2011 – coautor).
Și-a exprimat punctul de vedere pe subiecte și evenimente din Maramureș în volumele Maramureș – pecete de românitate. (1 decembrie 1918 – 30 august 1940) (2018); Istoricul martir Dr. Alexandru Filipaşcu. Un aristocrat al propriului destin (2019); (a)casa sufletului meu (2021), în care a reunit 54 de editoriale scrise pentru revista „Dacia nemuritoare”.
Mare pierdere! Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei!