Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 4 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 4 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 4 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 4 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 5 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 5 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 5 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 5 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 10 ore în urmă
La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual - 10 ore în urmă
Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică
Numărul cazurilor de gripă a depășit pragul de 150.000 în România, determinând Ministerul Sănătății să declare stare de alertă epidemiologică. În acest context, întărirea sistemului imunitar devine o prioritate, iar specialiștii recomandă o dietă echilibrată, bazată pe alimente cu proprietăți benefice pentru sănătate. Nutriționista Codruța Pantelimon explică modul în care alimentația ne poate ajuta să prevenim și să combatem infecțiile respiratorii.
Tradiția și știința: ceapa, usturoiul și beneficiile grăsimilor naturale
„Prevenția este esențială”, subliniază Codruța Pantelimon, care amintește că obiceiurile alimentare tradiționale au rolul lor în menținerea sănătății în sezonul rece:
,,Printre alimentele cu efecte benefice se numără piftia, bogată în colagen, esențial pentru articulații și piele, precum și slănina cu ceapă roșie, un preparat popular care, pe lângă aportul de energie, are și efecte antibacteriene„.
„Ceapa și usturoiul sunt adevărate antibiotice naturale. Acestea contribuie la combaterea bacteriilor și virusurilor, având un rol esențial în întărirea imunității. De asemenea, consumul moderat de pălincă poate avea un efect antiseptic, ajutând la dezinfectarea căilor respiratorii superioare„,
,,Unsoarea unge, ceapa și usturoiul au efect antibacterian, iar palinca este un antiseptic natural”, explică specialista.
Alimentația optimă pentru zilele solicitante
Pentru cei care desfășoară activități intense, nutriționista recomandă și alte surse de grăsimi sănătoase, precum măslinele, nucile, avocado și uleiul de măsline. Produsele lactate integrale, ouăle și legumele contribuie la menținerea unui echilibru nutrițional adecvat, iar murăturile în saramură și zeama de varză oferă probiotice naturale, esențiale pentru sănătatea digestivă și imunitară.
„O dietă variată și echilibrată este cheia unui sistem imunitar puternic. Totuși, este important ca orice supliment alimentar să fie luat doar la recomandarea unui specialist, pentru a evita eventualele contraindicații„, mai precizează Codruța Pantelimon.
Într-un sezon în care riscul de îmbolnăvire este ridicat, o alimentație adecvată poate juca un rol esențial în protejarea sănătății. Tradiția și știința pot merge mână în mână, oferindu-ne soluții simple, dar eficiente, pentru a ne menține organismul pregătit să facă față provocărilor iernii, informează Click.
Vasile Petrovan