Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 3 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 3 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 3 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 4 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 4 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 4 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 5 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 5 ore în urmă
La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 9 ore în urmă
La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual - 10 ore în urmă
Abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza
În noaptea de 11 spre 12 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza era forțat să abdice în urma unei conspirații organizate de „Monstruoasa Coaliție”, o alianță politică formată din conservatori și liberal-radicali. Acest moment a marcat sfârșitul unui capitol important din istoria modernă a României și a deschis calea către venirea pe tron a prințului Carol de Hohenzollern.
Contextul istoric: Reformele lui Cuza și opoziția politică
Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei și Țării Românești în 1859, a fost artizanul unor reforme esențiale pentru modernizarea statului român. Printre cele mai importante măsuri adoptate în timpul domniei sale se numără:
- Legea secularizării averilor mănăstirești (1863) – care a adus statului român vaste suprafețe de teren aflate anterior sub controlul bisericii.
- Reforma agrară (1864) – prin care țăranii au fost împroprietăriți, punându-se capăt relațiilor feudale de dependență.
- Legea instrucțiunii publice – care a instituit învățământul primar obligatoriu și gratuit.
- Reforma fiscală și administrativă – menită să consolideze structurile statului modern.
Deși aceste reforme au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării României, ele au generat nemulțumiri în rândul marilor latifundiari, al clerului și al politicienilor conservatori, care își vedeau amenințate privilegiile. În același timp, Cuza și-a atras și adversitatea liberalilor radicali, care doreau un regim democratic mai accentuat și o monarhie constituțională.
Nemulțumirile crescânde ale elitelor politice au dus la formarea unei alianțe împotriva lui Cuza, cunoscută sub numele de Monstruoasa Coaliție. În seara de 11 spre 12 februarie 1866, un grup de ofițeri complotiști a pătruns în Palatul Domnesc din București și l-a forțat pe domnitor să semneze actul de abdicare. Acesta era redactat astfel:
„Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinței națiunii întregi și a angajamentului ce am luat la suirea pe tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâinile unei Locotenențe Domnești și a Ministerului ales de popor.”
După abdicare, Cuza a fost escortat și obligat să părăsească țara, petrecându-și restul vieții în exil, în Austria și Italia. A murit la Heidelberg, în 1873, la vârsta de 53 de ani.
Pentru a asigura stabilitatea politică și a evita o posibilă intervenție externă, complotiștii au format o Locotenență Domnească formată din Lascăr Catargiu, Nicolae Golescu și colonelul Nicolae Haralambie. Scopul lor era să găsească un prinț străin care să preia tronul României. După negocieri internaționale intense, în mai 1866, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domnitor al României, devenind Carol I.
Astfel, abdicarea forțată a lui Cuza a deschis calea către instaurarea unei monarhii constituționale în România, punând bazele modernizării accelerate a statului român sub conducerea dinastiei Hohenzollern.
Vasile Petrovan