„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 2 ore în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 3 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 7 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 7 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 7 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 8 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 8 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 8 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 8 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 9 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii
Luna plină din februarie 2025, cunoscută sub denumirea de „Luna Zăpezii”, va atinge maximul de iluminare pe 12 februarie, la ora 8:53 AM EST (15:53 ora României). În România, cel mai bun moment pentru a observa acest fenomen va fi în seara aceleași zile, când luna va răsări în est în jurul orei 17:30 și va ajunge în punctul cel mai înalt al cerului pe la miezul nopții.
Luna Plină din februarie în tradițiile românești
În folclorul românesc, luna februarie era asociată cu sfârșitul iernii și începutul unui nou ciclu vital. De fapt, februarie era văzută ca o lună de „tăiere” a iernii, în care, prin diferite obiceiuri, se încerca alungarea frigului și a spiritelor malefice care puteau aduce nenorociri asupra gospodăriilor. În acest context, Luna Plină juca un rol simbolic important. Oamenii credeau că noaptea în care luna era plină era momentul propice pentru a curăța aerul și locuințele de influențele negative ale iernii, dar și pentru a se proteja de spiritelor rele care ar fi putut hărțui oamenii sau animalele.
În multe sate din Transilvania și Maramureș, acest moment era marcat de obiceiuri și ritualuri vechi, ce aveau scopul de a aduce noroc și de a pregăti terenul pentru primăvara care urma să vină. Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri era aprinderea focurilor mari, de obicei în mijlocul satului, în jurul cărora se adunau întreaga familie și vecinii. Focurile aveau rolul de a alunga frigul, dar și de a simboliza renașterea, întrucât focul era văzut ca un simbol al purificării și al vieții. De asemenea, în unele localități, femeile aprindeau lumânări sau făceau focuri mici în case pentru a curăța aerul și a proteja familia de răceala iernii.
În plus, tot în această perioadă, se desfășurau diverse ceremonii de protecție a caselor și a turmelor. Unul dintre cele mai comune obiceiuri era umplerea vaselor de apă cu ierburi și flori adunate din timpul iernii, care apoi erau plasate pe pragul ușii pentru a aduce protecție și prosperitate. Se credea că apa, fiind un simbol al purității și al reînnoirii, avea puterea de a alunga răul și de a proteja gospodăria pentru anul ce urma să vină.
Un alt obicei întâlnit în unele părți ale României era mersul cu „ursul”. Acesta era un ritual sărbătorit de obicei la începutul lunii februarie sau în jurul Lunii Pline, când bărbații costumați în piei de urs dansau prin sat, cântând și bătând tobele, pentru a aduna noroc și a purifica comunitatea. Făcând parte dintr-o tradiție mai largă legată de cultul ursului și al animalelor, acest dans simboliza forța vitală și reînnoirea naturii, precum și protecția comunității de spiritele rele.
Una dintre legendele maramureșene care se leagă de această perioadă a anului este Legenda Lupului și a Lunii Pline.
Potrivit acestei legende, în nopțile cu lună plină, lupii se strâng în haite mari, iar câteodată, în mijlocul unei vânători, ajung să lupte cu luna. Se spune că luna, fiind considerată un simbol al puterii și al luminii, este privită ca o zeiță a naturii, iar lupii sunt spirite ale pădurii care vor să-i fure din strălucire.
Într-o noapte de februarie, pe când zăpada strălucea sub lumina lunii pline, o haită de lupi s-a adunat în pădure și a început să urle spre cer, încercând să atragă atenția lunii. Dar luna, nemișcată și calmă, le-a arătat doar o lumină rece și distantă. Atunci, unul dintre lupi, plin de furie, a sărit spre cer pentru a o cuprinde cu colții săi, dar luna s-a ridicat sus, lăsându-l să alunece pe zăpada strălucitoare.
Influențele astrologice ale Lunii Pline din februarie 2025
Luna Plină din 12 februarie se va produce în zodia Leului, iar aceasta poate aduce schimbări semnificative, mai ales în viața amoroasă a anumitor semne zodiacale. Astrologii prevăd că Leii, Berbecii, Taurii, Gemenii și Racii ar putea experimenta noi oportunități și interacțiuni emoționale puternice. Este o perioadă favorabilă pentru a exprima creativitatea, pentru a cultiva relații de apropiere și pentru a deschide noi drumuri în viața personală.
Vasile Petrovan