„Dar de suflet pentru mama”: În Târgu Lăpuș se organizează un concurs special cu prilejul zilei de 8 Martie - 1 oră în urmă
„Iubește Moroșenește”: Artiști de renume vor aduce voia bună la evenimentul devenit deja tradiție - 2 ore în urmă
Teatrul Municipal Baia Mare anunță premiera spectacolului „Gregor” pe 15 februarie - 6 ore în urmă
Noi percheziții în cazul campaniei lui Călin Georgescu - 6 ore în urmă
Vitrina de carte a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”: În memoriam Dr. Ilie Gherheș (1 ianuarie 1962 – 11 februarie 2025) - 6 ore în urmă
Artista Gabriela Ardusătan împlinește azi o frumoasă vârstă - 7 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru - 7 ore în urmă
Copiii români din Lyon sunt invitați la un atelier de lectură; Poveștile vor fi citite de vişeuanca Anuţa Pop - 7 ore în urmă
Muzeul Satului Maramureșan din Sighet, printre cele mai apreciate muzee din România - 8 ore în urmă
12 februarie: Lună plină – Luna Zăpezii - 8 ore în urmă
În Sighetu Marmației va avea loc un simpozion omagial în memoria poetului Grigore Vieru
Vineri, 14 februarie, de la ora 13.00, în Sighetu Marmație, la sediul Centrului Cultural, se va desfășura simpozionul realizat cu ocazia comemorării a 90 de ani de la nașterea poetului patriot Grigore Vieru.
Evenimentul cultural este organizat de Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, filiala Maramureș.
„Este o ocazie specială de a onora memoria unui mare poet, ale cărui cuvinte vor rămâne mereu vii în inimile noastre.Grigore Vieru a fost o voce marcantă în cultura română, cunoscut pentru versurile sale pline de sensibilitate, profunditate și dăruire față de neamul său, limba română și tradițiile poporului. Evenimentul va cuprinde momente literare dedicate operei poetului, și proiecții video care vor sublinia importanța acestei figuri emblematice pentru literatura română”, transmit organizatorii.
Participă:
- prof. Doina Voina;
- conf.univ.dr. Gheorghe Bârlea;
- prof.dr. Ioan Dorel Todea;
- prof.univ.dr. Nicolae Iuga;
- prof.dr. Raluca Lozba.
De asemenea, în cadrul manifestării va avea loc proiecția documentarului „Grigore Vieru”, realizat prof.dr. Ioan Dorel Todea. Vor fi și momente muzicale deosebite susținute de Corul Primavera (coordonator prof. Lenuța Petrovan), dar și de Ileana Matus (pe versuri de Grigore Vieru).
Poetul s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, la 246 km de Chișinău, în familia lui Pavel şi Evdochia Vieru. A urmat școala de 7 clase din satul natal, apoi școala medie din orașul Lipcani, pe care a absolvit-o în 1953. În anul 1957, student fiind, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii ,,Alarma”, apreciată de critica literară.
În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Se angajează ca redactor la mai multe reviste și publicații, inclusiv la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicație a Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 1960 se căsătorește cu Raisa Nacu, profesoară de limba română și latină, cu care rămâne până la tragicul accident din 2009. Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice ,,Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată ca cea mai originală apariție poetică, devenind obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.
În anii următori, poetului îi apar alte de zeci de cărţi destinate copiilor și adulților: ,,Muzicuţe” (1958), ,,La fereastra cu minuni” (1960), ,,Bună ziua, fulgilor” (1961), ,,Ce poezie ştii tu?” (1961), ,,Duminica cuvintelor”, (1969), ,,Trei iezi” (1970), ,,Versuri” (1971), ,,Aproape” (1974) ,,Mama” (1975)”, ,,Un verde ne vede” (1976), ,,Steaua de vineri” (1978), „Albinuţa” (1979), ,,Fiindcă iubesc” (1980), ,,Izvorul și clipa” (1981), ,,Poftim de intrați” (1985); ,,Metafore albastre”(1989), ,,Frumoasă-i limba noastră” „(1990) , ,,Văd și mărturisesc” (1996), ,,Acum şi în veac”(2001), ,,Strigat-am către tine” (2002), ,,Ghicitoare fără sfârşit”(2005) ș.a. În 2008 a fost publicată opera poetică ”Taina care mă apără”, ediţie de Grigore Vieru şi Daniel Corbu.
Volumele poetului sunt încununate cu diverse premii, printre care: Diploma de Onoare „Hans Christian Andersen” (1988), Premiul „Lucian Blaga” (1994); Premiul „Poetul anului” al Editurii „Adrian Păunescu” (1995); de asemenea, i se acordă înalte distincţii de stat: „Ordinul Republicii” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (2000), precum şi titlurile: Maestru Emerit al Artei (1985), Scriitor al Poporului din Republica Moldova (1992).
A încetat din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie. Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, la Chișinău, în cimitirul central din strada Armenească. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în R. Moldova. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de Mare Cruce.