Doru Octavian Dumitru organizează show-ul „Cuplat la râs” - 41 minute în urmă
Deți Iuga a lansat o nouă hore (VIDEO) - 1 oră în urmă
Episcopia se implică în refacerea casei familiei din Sighet, care a rămas pe drumuri în urma unui incediu - 2 ore în urmă
Artistul Cătălin Stepa lansează albumul „Despre aripi și zbor” - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Întoarcerea fiului risipitor – exemplu pentru tinerii de astăzi - 2 ore în urmă
Mătușa Anuța Rednic din Leordina realizează cu multă pricepere straițe, cergi, preșuri și altele - 2 ore în urmă
Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare - 3 ore în urmă
Papa Francisc, internat la Spitalul Gemelli pentru dificultăți respiratorii - 3 ore în urmă
Cadourile multicolore parfumate, ideale pentru Ziua Femeii - 4 ore în urmă
Unde slujesc ierarhii în această duminică - 4 ore în urmă
14 februarie 1941 – Abrogarea denumirii de „Stat Național-Legionar”
La data de 14 februarie 1941, prin Decretul nr. 314, regimul Antonescu a abrogat oficial denumirea de „Stat Național-Legionar”, marcând astfel sfârșitul influenței Mișcării Legionare în structura guvernamentală a României. Această decizie a venit ca urmare a conflictului deschis dintre generalul Ion Antonescu și Garda de Fier, conflict care culminase cu rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941.
Contextul istoric
În urma abdicării regelui Carol al II-lea și instaurării dictaturii militare a generalului Ion Antonescu, în septembrie 1940, acesta a acceptat inițial o formă de colaborare cu Mișcarea Legionară, condusă de Horia Sima. Astfel, la 14 septembrie 1940, a fost proclamat Statul Național-Legionar, iar legionarii au primit funcții importante în guvern și administrație. Totuși, relațiile dintre Antonescu și Garda de Fier s-au deteriorat rapid, deoarece legionarii încercau să-și consolideze puterea, provocând instabilitate politică și economică prin arestări arbitrare, execuții sumare și confiscări de bunuri.
Apogeul conflictului a fost rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941, o încercare eșuată a Gărzii de Fier de a-l înlătura pe Antonescu de la conducere. Revolta a fost reprimată rapid cu sprijinul armatei, iar legionarii au fost arestați sau forțați să se refugieze în Germania.
Consecințele decretului nr. 314
Prin decretul emis la 14 februarie 1941, Statul Național-Legionar a fost oficial desființat, iar România a devenit un stat condus de Ion Antonescu cu titlul de „Conducător al statului”, sub un regim de dictatură militară. Garda de Fier a fost scoasă în afara legii, iar membrii săi au fost fie eliminați politic, fie trimiși în exil.
Vasile Petrovan