O poveste de iubire din 1829 s–a stins din ambiția președintelui american - 20 minute în urmă
Drumuri mai scurte pentru posesorii de Tesla din Maramureș – service complet la Cluj - 26 minute în urmă
10 aprilie 2001 – Când moartea provocată de medici a devenit o formă de compasiune - 39 minute în urmă
Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 12 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 13 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 15 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Întoarcerea fiului risipitor – exemplu pentru tinerii de astăzi
Sfânta Evanghelie din Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor (cf. Luca 15, 11-32) ne pune înainte un exemplu de iubire supremă, pe care multora dintre noi ne este greu să îl înțelegem și cu atât mai mult, să îl practicăm. Câți dintre noi ar putea iubi atât de mult ca tatăl celor doi fii, astfel încât să șteargă totul celor ce le-a greșit?
Se poate interpreta faptul că fiul cel mic îi reprezintă pe tinerii de astăzi care nu cunosc cu adevărat valoarea casei părintești, locul unde s-au născut și au crescut, care vor să plece repede de acasă și să se înfrunte, de multe ori, fără voia lor, în mod direct sau indirect, din dulcețile cele amare ale lumii în care trăiesc, crezând că „tot ce zboară se mănâncă”, pornind spre un pământ necunoscut.
Chiar dacă cei tineri se temperează foarte greu, fiind dată și natura vârstei lor, totuși, de multe ori, chiar și cei mai în etate și maturi, pot greși mult mai mult decât a făcut-o tânărul din Evanghelie care, la un moment dat, și-a revenit în fire, și s-a întors la casa tatălui, în căminul cald, acolo unde se simțea iubit și prețuit.
Pe de altă parte, această pericopă evanghelică – o capodoperă a Sfintei Scripturi –, ne pregătește pentru un moment dat și pe noi ca părinți, fiindcă de multe ori tinerii fac lucruri nejudecate, fără să gândească în deplinătatea conștiinței și a conștienței în prealabil, pentru că nu sunt destul de copți în gândirea profundă a lucrurilor.
Pe parcursul vieții, fiecare om poate fi unul risipitor, și așa se și întâmplă, pentru că societatea în care trăim își dorește să ne expună tentațiilor consumismului și a ofertelor ei; parcă își dorește să ne „alunge” de lângă cei dragi, de lângă părinți și prieteni, din Biserică și de la valorile noastre sfinte, de la moralitate și chibzuință, de la o viață frumoasă și simplă la una tumultoasă, învolburată și complicată!
Nimic nu este pierdut atâta timp cât ne facem un examen de conștiință, ne punem ordine în minte și în inimă urmând exemplul fiului risipitor spunând „Tată, am greșit la cer și înaintea Ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău”.
Dumnezeu este îndelung-răbdător și mult-milostiv, așteptând ca să ne întoarcem de pe cărările nocive și întunecate, pentru că în Hristos toți suntem fii ai lui Dumnezeu după har, așa cum exprimă versurile acestei poezii pe care am alcătuit-o în ajunul acestei duminici:
Mă întorc la Tine, Doamne,
Din drumul meu, întunecat;
Și vreau, de astăzi înainte,
Să fug, de-al vieții-amar păcat!
Am fost și eu, un tânăr, care,
Asemenea, celui pierdut;
Am cheltuit, și-nepăsare,
Am tot pierdut ce-am avut!
Dar, luminează-mi, Doamne, calea,
Și vino, la mine, mereu!
Trimite îngerul Tău, care,
Să mă ferească de rău!
Povățuiește, Doamne, lumea toată,
Să cugete, neîncetat;
Să zică creștinii de astăzi,
Pierduți am fost, dar Te-am aflat!
Amin!
Pr. Adrian DOBREANU
Citește și