Președintele UDMR Kelemen Hunor cere întrunirea CSAT - 2 minute în urmă
ILEANA HOROBA DANCI: „E pur și simplu firesc să oferi ceva locului în care ai crescut.” - 4 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a găzduit simpozionul „Istoria unui secol de Patriarhat. Un secol cât o istorie în Maramureșul Voievodal” - 4 ore în urmă
Gheorghe Ionuţi, unul dintre cei mai în vârstă oameni din Maramureș, a trecut la cele veșnice la aproape 105 ani - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Vinovăția care nu îți aparține - 5 ore în urmă
Marcel Mureșan, convorbiri cu Ioan Marchiș (IV) - 5 ore în urmă
Manifestare culturală de excepție: Marian Ilea lansează cartea „Vremuri îmbârligate” - 8 ore în urmă
Elevii din Maramureș strălucesc la Concursul „Unirea” - 9 ore în urmă
Locuri de parcare de reședință disponibile în Baia Mare - 9 ore în urmă
Vizită oficială la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare - 9 ore în urmă
Atelier de luterie la Colegiul de Arte Baia Mare
Ieri, 17 februarie, elevii Colegiului de Arte Baia Mare au avut ocazia să participe la un Atelier de luterie, unde au descoperit procesul de fabricație al instrumentelor cu coarde. Activitatea a fost susținută de Mare Claudiu, maestru lutier specializat în construcția de viori, viole și violoncele, și de Vezendan Ioan, maestru în confecționarea arcușurilor, ambii din Reghin, orașul viorilor.
Elevii de la secția Muzică, alături de colegii lor de la Arte Plastice, Arhitectură și Design, au urmărit etapele prin care lemnul brut devine vioară, violă sau violoncel.
Alegerea și prelucrarea lemnului – Lutierii folosesc paltin și molid de rezonanță, uscate natural timp de zeci de ani, pentru a asigura o calitate superioară a sunetului.
Fabricarea arcușurilor – De la lemn brut la arcușurile baroce și moderne, fiecare etapă contribuie la precizia și expresivitatea sunetului.
Elevii secției Muzică au aflat cum construcția și materialele influențează timbrul și expresivitatea instrumentului. Elevii de la Arte Plastice, Arhitectură și Design au fost atenți la proporțiile și detaliile sculptate manual, observând designul și forma instrumentelor.
„Mulțumim maeștrilor Mare Claudiu și Vezendan Ioan pentru că ne-au împărtășit pasiunea lor pentru luterie!
La Colegiul de Arte Baia Mare, am descoperit că în spatele fiecărui instrument muzical stau măiestria, răbdarea și pasiunea pentru sunet”, transmit reprezentanții Colegiului.