Fotograful maramureșean Mariana Scubli, medalie de argint la Salonul Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de pretutindeni - 5 ore în urmă
Weekend de neuitat în inima Maramureșului: Tabăra unde curajul se măsoară în grade sub zero - 5 ore în urmă
Aniversare emoționantă la Sălsig; Veronica Dulf a împlinit 100 de ani - 9 ore în urmă
Unde slujesc ierarhii în această duminică - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Meditație la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți - 10 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IV) - 12 ore în urmă
Tudor Mușatescu, maestrul umorului și al teatrului românesc - 13 ore în urmă
Orașul Ulmeni va beneficia de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice - 13 ore în urmă
Talentele Școlii Fărcașa au strălucit pe scenă în ediția a II-a a spectacolului artistic - 14 ore în urmă
CJRAE Maramureș a marcat 169 de ani de la Dezrobirea Romilor prin activități cultural-educative - 14 ore în urmă
22 februarie – „Moșii de iarnă”: Pomenirea celor trecuți la viața veșnică
Azi, 22 februarie, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în toate lăcașurile de cult din cuprinsul Patriarhiei Române se săvârșesc slujbe de pomenire pentru cei adormiți în Dreapta Credință, zi consemnată în calendar ca fiind „Moșii de iarnă”.
De ce se numesc așa? Pentru că facem cu toții pomenirea de obște a tuturor părinților, moșilor și strămoșilor noștri adormiți de-a lungul timpului, a istoriei mântuirii întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice.
Această zi este așezată înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul secului de carne, marcând astfel începutul sâmbetelor morților, care se vor încheia cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În tradiția ortodoxă, la toate aceste zile de pomenire se aduc la biserică ofrande care constau în pomelnic, colivă, colac, prescuri și o sticlă de vin.
Este o datorie sufletească și morală ca în această zile – și nu numai – să căutăm să mergem la mormintele celor dragi, să ne rugăm pentru ei, să ne reculegem și să le aprindem lumânări; cu siguranță, acolo unde se află, ei privesc cu drag înspre noi, spre pământul de unde au plecat și s-au înălțat la cer, atunci când Dumnezeu, Creatorul, a hotărât să îi cheme la El.
„Cu sfinţii odihneşte, Hristoase, sufletele adormiţilor robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit” – Condacul, glasul al 8-lea.
Veșnica lor pomenire din neam în neam!
Pr. Adrian DOBREANU