Share
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie

Azi, 25 februarie, Mitropolitul Andrei al Clujului aniversează 35 de ani de arhierie.

În februarie 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei în demnitatea de arhiereu vicar al Episcopiei Alba Iuliei, slujba de hirotonie având loc pe 25 februarie.

Scurtă biografie

Înaltpreasfinția Sa s-a născut în data de 24 ianuarie 1949 la Oarța de Sus, în județul Maramureș.

A absolvit Facultatea de Construcții Căi Ferate din București în 1972, obținând o diplomă de inginer feroviar, iar ulterior a fost repartizat la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

În 1978, a finalizat studiile la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu și a fost hirotonit preot, slujind inițial într-o parohie din Turda. Tot în august 1978, Episcopul Teofil (Herineanu) al Clujului l-a hirotonit preot, iar în 1985 a fost transferat la o parohie din Alba Iulia, fiind ulterior numit vicar administrativ.

În 1988, a obținut titlul de doctor al Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

În februarie 1990 a fost ales episcop vicar al Episcopiei Alba Iuliei, iar patru luni mai târziu a fost numit episcop titular. În 1998, a fost ridicat în demnitatea de arhiepiscop, odată cu transformarea Episcopiei Alba Iuliei în Arhiepiscopie.

În 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Mitropolit al Clujului, iar ceremonia de instalare, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut loc în 25 martie 2011.

Activitate în slujba tinerilor

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei se numără printre fondatorii Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a ocupat și funcția de decan al Facultății de Teologie. Din 2010, îndeplinește rolul de îndrumător de doctorat în cadrul aceleiași facultăți.

De asemenea, a înființat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia, precum și două școli teologice postliceale: Școala Postliceală Teologico-Sanitară din Târgu Mureș și Școala Postliceală Teologico-Sanitară din Aiud.

Din 2021, este membru de onoare al Academiei Române, iar din 2007 face parte din Academia de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

Pentru contribuțiile sale în slujba Bisericii și a țării, Președinția României l-a distins la 1 decembrie 2002 cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de „Mare Ofițer”, potrivit basilica.ro.

Sursa foto – Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu