CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 1 oră în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 3 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 6 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 7 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 7 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 7 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 7 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 8 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 9 ore în urmă
Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Baia Mare
Luni, 3 martie, prima zi din Postul Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, prima parte a Slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, înconjurat de un sobor de preoţi alcătuit din slujitorii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, cadre didactice universitare de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar Nord din Baia Mare şi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.
„A început Postul cel Mare și Sfânt al Sfintelor Paști, postul Învierii Domnului, care anul acesta începe în data de 3 martie și se încheie în Noaptea Sfintei Învierii, în 20 aprilie, Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Tradiția Bisericii Ortodoxe este foarte frumoasă și profund duhovnicească în perioada Postului Mare pentru că este de inspirație ascetică sau monahală, toată rânduiala, imnografia, iconografia, slujbele Bisericii Ortodoxe sunt rânduite și alcătuite și practicate intens de lumea monahală, în special în lumea părinților bizantini, părinților din jurul marelui protector care a fost Imperiul Bizantin.
Bineștiind că părinții au împlinit întocmai slujbele pe care le-au alcătuit și le-au săvârșit Sfinții, trăind într-o asceză desăvârșită. Dar ei cunoșteau viața din lume și posibilitățile mai reduse ale creștinilor care să trăiască cu intensitate maximă perioadele anului bisericesc. De aceea au rânduit anumite vremuri, anumite timpuri sacre, cum este și Postul cel Mare, în care creștinii sunt chemați să se asemene lumii monahilor sau să trăiască o viață mai intens duhovnicească, de nevoință, de post, de rugăciune mai intensă, de post mai mult, de fapte bune sporite și în acest fel gustă și poporul lui Dumnezeu și credincioșii care sunt așezați, așa cum Dumnezeu a rânduit, în familii binecuvântate, în comunități, în neamuri și gustă și poporul lui Dumnezeu frumusețea liturgică a Postului.
Postul întotdeauna începe cu Canonul cel Mare, care este un fel de armonizare a vieții noastre de până atunci. Viața de început a postului și pregătirea pentru Sfânta Înviere este propriu-zis un urcuș spre Înviere, perioada Postului Mare. Credincioșii știu că în această perioadă sunt slujbe mai lungi și mai multe, și mai lungi, și mai profund duhovnicești, știu că în această perioadă sunt datori, sunt îndatorați să participe din conștiință, nu din obligație, măcar la slujba Canonului cel Mare, care se săvârșește în primele patru seri, în patru părți, în prima săptămână a Postului și în miercuri din săptămâna a cincea integral.
Apoi știu că este bine să participe la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfințite, care se săvârșește uneori la ceas de seară, după tradiția străveche. Apoi știu că este bine să rostească rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, de o profundă căință, rugăciune de invocare a ajutorului lui Dumnezeu să se depărteze de la noi duhurile, adică păcatele, care sunt considerate duhuri rele, care ne împresoară. Și mai știu că sunt chemați să facă mătănii până la pământ, cu fruntea până la pământ, nu doar cu fruntea și genunchii sufletelor plecate, cum facem de obicei, ci cu întreaga noastră ființă, trupul aplecat spre pământ arătând supremă căință și recunoștință față de Dumnezeu.
Aceasta e tradiția Bisericii noastre, pe lângă faptul că se recomandă și se știe că se renunță la bucatele de dulce, la carne, lapte, brânză, ouă și se consumă bucate de origine vegetală. Pe de o parte pentru a schimba modul de hrănire și a renunța la îmbuibarea lumească sau pământească și, odată cu aceasta, și pentru a reduce alimentația, nu doar pentru a schimba alimentația de origine vegetală, ci pentru a împuțina hrana biologică și a înmulți hrana teologică. La Catedrala noastră Episcopală este o atmosferă frumoasă de când am intrat în Catedrală, în 2003, când a fost sfințită Catedrala, biserica de jos, Paraclisul de Jos.
De atunci, în fiecare an, o bună vreme cu Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, am participat împreună, până în 2016, la Canon. Numărul de credincioși a crescut de la un an la altul. Sunt și școlile teologice și dascăli de teologie, dar numărul de credincioși a crescut de la un an la altul, încât acum, în primele patru zile, Catedrala este arhiplină la slujba Canonului cel Mare, ca într-o zi de sărbătoare, ca într-o duminică sau sărbătoare mare. Asta însemnează că a fost primită de către Dumnezeu osteneala slujitorilor și râvna noastră în a învăța și a ilumina pe credincioși să caute în această perioadă spre Biserica Dumnezeului Celui Viu.
Așa cum spune troparul din perioada aceasta a Postului, ușile pocăinței grăbește-te, deschide mie, Dătătorule de lumină, că mânecă Duhul meu spre Biserica Ta cea sfântă, purtând în vas al trupului cu totul în tina. Curățește-L, Mântuitorule, cu mila milostivirii Tale și ne mântuiește. Aceasta este, de fapt, rugăciunea și cântăm cu toții împreună, Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă, invocând iubirea, iertarea și milostivirea Lui Dumnezeu față de viața noastră care poate am petrecut-o în neglijență, în cădere și în greșeli și alegeri greșite pe care uneori le facem și trebuie să le corectăm doar apelând la lumina Evangheliei, la Biserica lui Hristos și la Tainele Bisericii putem să îndreptăm viața noastră și să pășim cu bucurie pe calea ce duce spre învierea Lui Hristos. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus PS Iustin.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, Pr. Prof. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului, Pr. Florin Bălan, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreţii Catedralei, împreună cu o parte a Corului „Sfântul Ioan Damaschinul”, de grupul elevilor seminarişti și o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos”, dirijaţi de Pr. Ionuţ Pleș și Diac. Ionuț Hotico, informează Andrei Fărcaş – redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Arhid. Vasile Pop – consilier eparhial pentru protocol / Raul Dolha