Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 7 minute în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 20 minute în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 38 minute în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 2 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Vizita patronului trustului de presă Mirror la Solotvino (I) - 3 ore în urmă
Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș a organizat o sesiune specială despre solidaritate, dedicată copiilor cu autism și familiilor acestora - 3 ore în urmă
Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, premii deosebite și calificare națională la Olimpiada de Informatică Aplicată AcadNet - 3 ore în urmă
Cum să folosești cardul de cumpărături pentru rezervări de vacanțe și cazare - 4 ore în urmă
FRH a stabilit locul desfășurării Final Four-ului Cupei României - 5 ore în urmă
Meșterul popular Cristina Macioca realizează cu pricepere și multă pasiune obiecte autentice
Maramureșul este renumit și pentru meșterii săi populari. Din fericire, în județul nostru există numeroase persoane care duc tradiția, obiceiurile și autenticul mai departe, din mâinile lor ieșind adevărate minunății.
Unul dintre meșterii populari activi este Cristina Macioca din Sighetu Marmației. Am văzut-o până acum la numeroase târguri organizate cu ocazia diferitelor evenimente, iar obiectele sunt realizate cu mult talent, pasiune și pricepere. Este vorba de icoane pe sticlă, costume tradiționale, podoabe din mărgele etc.
Cristina Macioca este legitimată în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș (manager Lucian Iluț).
„Sunt din Sighetul Marmației și de 20 de ani doar cu asta mă ocup. Fac zgărdane, icoane pe sticlă, haine tradiționale. Îmi place tot ce e făcut de mână. Cos de când mă știu. Cosea mama în casă și ce fac părinții facem și noi. În casă la noi erau mereu gheme cu ață, etamină, cusături”, povestește maramureșeanca.
De asemenea, aceasta precizează: „Am terminat Liceul de Arte Plastice și îmi place tot ce e creație, culoare. Când am în mână acul și ața sunt fericită. La fel și pensula. De mică am pictat. Nu mă lăsa mama să mă machiez și desenam pe hârtie un chip de om și machiam chipul acela. Îmi plăceau culorile foarte mult.
Acum sunt în anul III la Iconografie, precum și la Artă populară la Școala de Artă „Gheorghe Chivu”. Voiam să mă și educ puțin, să nu fac totul după ureche”, spune doamna Cristina.
Întrebată dacă obiectele pe care le realizează prezintă interes, aceasta precizează: „Merg la târgurile la care sunt invitată, iar zona noastră e turistică și nici nu are rost să merg în altă parte, pentru că vin turiștii la mine.
Lumea caută lucru făcut cu mâna, pentru că e o diferență mare între lucrul făcut de un om cu mâna și cel făcut în serie la mașină. Iar noi suntem invadați de China și de kitsch-uri. Sunt din ce în ce mai mulți turiști care caută lucrurile autentice, făcute cu suflet”, menționează meșterul popular.
O felicităm pentru toate realizările de până acum și îi dorim mult spor în continuare!
Dacă doriți să vedeți mai multe lucruri realizate de ea sau dacă doriți să cumpărați ceva puteți accesa acest grup sau pagina sa de Facebook.
Lavinia-Codruța HERMAN